Beursstemming drukt winst AOT

Beursbedrijven Van der Moolen en AOT lijden sterk onder de teruglopende handel op de beurs. Dat bleek uit het wegzakken van de winst van Van der Moolen over het eerste halfjaar met 24 procent, terwijl dewinst van AOT in het tweede kwartaal zelfs zakte met 83 procent naar 6,3 miljoen euro, 14 miljoen gulden. De directie van AOT wil geen uitspraken doen over verwachtingen voor de rest van het jaar. De winst van beursbedrijf AOT is sterk afhankelijk van de beweeglijkheid en de omzetten op de beurzen. Volgens AOT hebben die in juli nog geen verbetering laten zien ten opzichte van het eerste halfjaar.

Het hoekmansbedrijf Van der Moolen maakte in het eerste halfjaar 54 miljoen euro (119 miljoen gulden) winst. Van der Moolen onderhoudt de handel in beursfondsen, en ziet vooral de teruglopende interesse van de particuliere beleggers in de beurs als oorzaak van de teruglopende winst. Het concern waarschuwde hier een maand geleden al voor. ,,De opbrengsten uit de optiehandel stonden onder druk door een sterke daling van de beweeglijkheid van de markt'', zo stelt Van der Moolen vandaag in een verklaring. Van der Moolens directievoorzitter F. Böttcher zei vanochtend dat de daling van de opbrengsten in de Verenigde Staten van 11 procent veroorzaakt worden door beperktere handelsmogelijkheden. ,,Bij sterk dalende aandelenkoersen wordt minder gehandeld waardoor onze opbrengsten voor bemiddeling een stuk minder zijn.''

Van der Moolen handhaaft de prognose dat de winst over heel 2001 een kwart lager zal zijn dan de winst van vorig jaar, die uitkwam op 100 miljoen euro. De winst per aandeel daalde met 27 procent van 19,94 euro naar 1,41 euro. Het hoekmansbedrijf wist 93 procent van de handelsdagen met een positief handelsresultaat af te sluiten. Over heel 2000 was dit nog 98 procent. Het beursbedrijf heeft in de Verenigde Staten de overname van twee hoekmansbedrijven van de Newyorkse beurs afgerond, die 9,6 procent van de totale dollaromzet van de beurs vertegenwoordigen.