Beleggers dagen Morgan Stanley voor rechtbank

Een groep aandeelhouders van de Amerikaanse webwinkel Amazon.com heeft besloten zakenbank Morgan Stanley voor de rechter te dagen. De aandeelhouders beweren miljoenen guldens te hebben verloren, omdat de analist van de bank Mary Meeker te lang positief bleef over het aandeel Amazon.

Het Amerikaans advocatenkantoor Schiffrin & Barroway zei vanochtend een aanklacht te hebben neergelegd bij de New Yorkse rechtbank. De beleggers kochten in de periode van augustus 1998 tot januari 2001 aandelen Amazon en leden daarop verliezen van tientallen procenten.

Volgens de aanklacht is Morgan Stanley er niet in geslaagd de zogenoemde Chinese muur te handhaven, de scheiding tussen hun activiteiten voor zakelijke klanten en de beleggingsdivisie. Daardoor was het volgens de beleggers mogelijk dat Morgan Stanley zowel optrad als adviseur van Amazon als dat bedrijf bleef aanprijzen via Meeker.

Morgan Stanley zou ook hebben verzuimd haar klanten in te lichten over de provisies die Meeker opstreek als ze kopers voor de aandelen Amazon binnenhaalde.

Met de rechtszaak wordt opnieuw een topanalist op internetgebied aan de schandpaal genageld.

Eerder dit jaar kreeg de gerenomeerde analist Henry Blodget een rechtszaak aan zijn broek. Zijn werkgever Merrill Lynch schikte deze zaak door een miljoen gulden aan een gedupeerde belegger te betalen.