Aankoop doek Cesar Domela

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een schilderij van Cesar Domela (1900-1992) gekocht. Het schilderij uit Domela's beginjaren, ca. 1923, wordt niet genoemd in de oeuvrecatalogus en andere publicaties over Domela. Het ongetitelde werk is een rastercompositie met zwarte lijnen, kleurvlakken en vruchtvormen. Het Centraal Museum kocht het schilderij met steun van de Mondriaan Stichting voor 115.000 gulden van de zoon van een huisarts, die het schilderij destijds van de kunstenaar ontving als betaling van de doktersrekening.

Cesar Domela was de zoon van anarchistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis en het jongste lid van de beweging rond het tijdschrift De Stijl (1917-1931) met onder anderen Mondriaan, Van Doesburg en Oud. Het Centraal Museum heeft nu vier vroege werken van Domela in huis en stelt de nieuwe aanwinst meteen ten toon.