Wie is waar

Het grootste advocatenkantoor van Nederland, Nauta Dutilh, verliest vier partners en een stoet van waarschijnlijk zeven medewerkers. De maritieme praktijk slinkt daardoor in één klap van zes naar twee compagnons. ,,Er is binnen Nauta minder ruimte voor een klassieke praktijk als transport- en zeerecht'', verklaart bestuurslid Joan van Marwijk Kooy, die bezweert dat de partners zonder slaande deuren per 1 oktober vertrekken. Het gaat om Erik Klinkhamer, Vincent de Brauw, Frans de Vries Lentsch en Willem Sprenger. De laatste vertrekt naar de arrondissementsrechtbank van Dordrecht, de eerste drie gaan samen zelfstandig verder of naar een ander advocatenkantoor. ,,Het klinkt misschien een beetje gek, maar die keuze is nog niet gemaakt'', zegt vertrekkend partner Klinkhamer. Opvallend is overigens dat het trio zonder uitzondering ouder is dan 50 jaar. En juist Nauta staat bekend als een kantoor met `teveel grijze partners'. Een verjongingskuur? ,,Nee'', zegt Van Marwijk Kooy, ,,dat is puur toeval.''

De 34-jarige Jurriaan Pennink breekt zijn ruim achtjarige carrière af bij voeding- en wasmiddelenconcern Unilever om als marketeer in het managementteam van Koninklijke Hausemann en Hötte plaats te nemen. Hausemann en Hötte is beter bekend als Jumbo, de fabrikant van spelletjes en speelgoed. Het bedrijf, voor 79 procent in handen van de familie Hötte, voor 16 procent van participatiemaatschappij NPM en de rest bij het management, heeft moeilijke tijden achter de rug. Vorig jaar groeiden omzet en winst voor het eerst weer na jaren neergang. Nu is een nieuwe strategie uitgezet om Noordwest-Europa te veroveren. De onderneming, waar 220 mensen werken, is al actief in de Benelux, Duitsland en Groot-Brittanië. Hausemann en Hötte, sinds 1853, heeft momenteel vooral succes met het spel Weekend Miljonairs, naar het gelijknamige televisieprogramma. Pennink, bij zijn vorige werkgever verantwoordelijk voor de merken Calvé en Unox, moet de onderneming ,,meer laten swingen'' en verwacht ,,breder te kunnen werken dan bij Unilever''. ,,Maar ik lever wel wat aan comfort in, bij Unilever wordt gewoon alles voor je geregeld.'' Volgens directeur Tijn Folmer, zelf 55, zijn Pennink en de 38-jarige financieel bestuurder Frank Wester de kroonprinsen bij Hausemann en Hötte. Pennink zelf wist dat nog niet.

Roel Pieper is geen managing director meer van de Amerikaanse durfkapitaalverstrekker Insight Venture, voorheen Insight Capital geheten, maar is volgens de website van de New Yorkse investeerder sinds kort Special Limited Partner Europe. De hoogleraar elektronische handel was verantwoordelijk voor investeringen in zowel Amerika als Europa om op die wijze een `Atlantische brug' te slaan. Dat is nu voorbij. Pieper splitst zich volgens zijn woordvoerster af van Insight en gaat binnenkort onder een andere naam verder met zijn Europese investeringsfonds, waarin naar verluidt ondermeer ABN Amro en ING tientallen miljoenen aan kapitaal hebben gestopt. De banden met Insight worden niet helemaal doorgeknipt. De twee oprichters van de kapitaalverstrekker blijven investeren in het Europese fonds van Pieper, aldus zijn woordvoerster.

Uitzender Vedior heeft de raad van bestuur versterkt met twee leden. Frits Vervoort wordt de nieuwe chief financial officer en volgt Zach Miles op die zich bezig gaat houden met fusies en overnames. Verder treedt de Zwitser Armin Preisig toe tot het hoogste bestuursorgaan en wordt verantwoordelijk voor de Europese operaties. Vervoort werkte eerder als financieel bestuurder bij Vendex, Elsevier en Ernst & Young.

    • Mark Houben