VS-bemiddelaar is optimistisch over Macedonië

Een van de internationale bemiddelaars bij het vredesoverleg in Macedonië heeft zich gisteren positief uitgelaten over het verloop van het overleg. De belangrijkste woordvoerder van het Albanese rebellenleger UÇK zei gisteren echter ,,niet optimistisch'' te zijn over de afloop van het overleg.

Bij het overleg in de historische stad Ohrid tussen de Macedonische politieke partijen over de rechten en status van de Albanese minderheid werd gisteren ,,enige vooruitgang'' geboekt, zo zei na afloop de Amerikaanse bemiddelaar James Pardew. ,,Ik voel me vandaag goed.'' Tot nu toe had Pardew zich heel wat minder positief en optimistisch uitgelaten dan zijn Franse collega Léotard en de Slavisch-Macedonische leiders. Het optimisme werd gedeeld door de leider van een van de twee Albanese politieke partijen, Imer Imeri. ,,Er is een mogelijkheid morgen een akkoord over de taalkwestie te bereiken'', zo zei Imeri. Ook een Macedonische bron liet zich in die zin uit.

Ali Ahmeti, politiek chef van het UÇK – niet aan de onderhandelingstafel vertegenwoordigd – zei gisteren in een interview vanuit Kosovo dat het overleg in Ohrid te langzaam vordert en dat hij ,,helemaal niet optimistisch is'' over de kans op een akkoord over de moeilijkste punten: de status van de Albanese taal en de decentralisatie van de politie. Hij zei dat het UÇK vasthoudt aan de opwaardering van het Albanees tot tweede officiële taal van Macedonië in het hele land (en niet alleen in de gebieden van de Albanese minderheid). ,,Als het Albanees wordt erkend als officiële taal, dan overal. Ik geloof niet dat dat een bedreiging van de Macedonische taal is. We willen ook niet dat het Macedonisch gemarginaliseerd wordt in het gebied van Tetovo, waar de Macedoniërs een minderheid vormen'', aldus Ahmeti.

Ahmeti verweet de Amerikaanse regering ,,slecht geïnformeerd te zijn'' over de,,incidenten op de grond'' van het afgelopen weekeinde. De opmerking slaat op een Amerikaans verwijt aan het UÇK, maandag. De woordvoerder van het Witte Huis had ,,de extremisten'' van het UÇK verantwoordelijk gesteld voor ,,flagrante schendingen van het bestand'' in Macedonië. Volgens Ahmeti is van schendingen door het UÇK geen sprake.

Het Macedonische ministerie van Defensie klaagde gisteren over de ,,coördinatie'' die zou bestaan tussen de vertegenwoordigers van de Albanese politieke partijen die in Ohrid aan de onderhandelingstafel zitten en het UÇK. ,,De terroristen gebruiken soms geweld om de politieke dialoog te beïnvloeden'', aldus de woordvoerder van het ministerie. ,,Er is sprake van coördinatie tussen de Albanese politieke leiders en de terroristen, die naar de wapens grijpen als de dialoog niet de kant opgaat die zij wensen.''

Nabij Tetovo overleed gisteren een Macedonische politieman aan de verwondingen die hij dinsdag opliep toen hij in een UÇK-hinderlaag was gelopen. Hij is, sinds de guerrilla van het UÇK in februari begon, het 41ste slachtoffer aan de kant van de Macedonische strijdkrachten.