Vredesvoorstel Ulster blijft bij ontwapening IRA

Vermindering van de Britse troepenmacht, hervorming van de politie, en amnestie voor IRA-leden en andere extremisten. Die beloftes doet de Britse regering in een vanochtend gepresenteerd vredesvoorstel voor Noord-Ierland.

Met de aangekondigde maatregelen, die niet nader gespecificeerd werden, lijken de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland, onder wier leiding het voorstel tot stand is gekomen, tegemoet te komen aan wensen van katholieke zijde. Zo hopen ze het stukgelopen vredesproces in Noord-Ierland alsnog te redden. Beide regeringen onderstreepten echter dat het ,,onontbeerlijk'' is dat de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, onmiddellijk begint met ontwapening. In het voorstel wordt geen termijn genoemd waarbinnen de IRA zijn ontwapening moet hebben voltooid.

De Britse minister voor Noord-Ierland, John Reid, en de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Brian Cowen, maakten het nieuwe vredesvoorstel openbaar in Hillsborough Castle, de ambtswoning van Reid even buiten Belfast. Ze riepen de betrokken partijen op enkele dagen de tijd te nemen, alvorens met een reactie naar buiten te komen. De Britse premier Tony Blair en diens collega Bertie Ahern, die de recente vredesbesprekingen geleid hebben, hadden eerder al aangegeven dat over het voorstel niet verder valt te onderhandelen. Zowel protestanten als katholieken waren er tevoren niet van overtuigd dat het voorstel de impasse zou doorbreken.Het vandaag gepresenteerde voorstel is het resultaat van weken van overleg van Blair en Ahern met vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Noord-Ierland. Het vredesproces zit muurvast sinds het vertrek van de Noord-Ierse premier, David Trimble, op 1 juni. De gematigde protestant Trimble trad af, omdat de IRA tot nog toe heeft geweigerd zijn wapens in te leveren, zoals in het Goede Vrijdag-vredesakkoord in 1998 was afgesproken. De IRA wil niet ontwapenen zolang de grotendeels protestantse politie in Noord-Ierland niet is hervormd en het aantal aanwezige Britse troepen niet is teruggebracht.

Mocht de IRA noet overgaan tot ontwapening, dan keert Trimble niet terug als premier. Dan zijn er twee opties: of Noord-Ierland wordt weer onder direct Brits gezag gebracht, of er worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor het Noord-Iers parlement.

In Belfast bleef het in de nacht van dinsdag op woensdag relatief rustig, nadat er afgelopen weekeinde weer hevige rellen hadden plaatsgevonden. Vandaag zou een 18-jarige protestantse jongen, die daarbij om het leven kwam, worden begraven. De aanslag zou het werk zijn van de protestantse Ulster Defense Association (UDA), die bij vergissing een protestant zouden hebben getroffen.