Vitesse in komend seizoen tevreden met plek in subtop

Vitesseheeft zijn ambities bijgesteld. De Arnhemse eredivisieclub, die de afgelopen periode ontnapte aan een financiële ondergang, is het komende voetbalseizoen al tevreden met een plaats in de subtop. ,,Een mooi plaatsje achter de grote drie'', verklaarde trainer Ronald Koeman gisteren tijdens de jaarlijkse persdag van de club in Rozendaal.

Bij Vitesse, de laatste jaren sprekend over `grote vier', weten ze inmiddels dat het najagen van een plaatsje tussen Ajax, PSV en Feyenoord in de Nederlandse voetbaltop voorlopig een illusie is. Een achterstand in geld, kennis en historie kan in de voetbalwereld niet in een paar jaar worden goedgemaakt. ,,We gaan vanaf nu werken met een sluitende begroting'' zei voorzitter Jos Vaessen gisteren. ,,Zoals wel meer bedrijven doen.''

De begroting van Vitesse gaat daardoor omlaag. ,,We gaan terug van 54 miljoen naar 45 miljoen gulden'', aldus Vaessen. ,,Dat kan niet anders. We hebben nog geluk dat de Vrienden van Vitesse, bestaande uit drie bestuursleden, ons hebben gered. Zij hebben de schulden van de club bij Nuon afgekocht. Daardoor hoeven we nu niet zeventig miljoen maar twintig miljoen gulden af te lossen. We zijn financieel nog niet gezond maar wel veilig.''

Ondanks de wens van de voorzitter dekken de kosten van Vitesse de inkomsten nog niet. Voor een sluitende begroting van 45 miljoen gulden komt de Arnhemse club komt nog dertien miljoen gulden tekort. ,,De Vrienden van Vitesse staan gelukkig garant voor zeven miljoen gulden en aan de Champions League-wedstrijd van PSV in het Gelredome houden we twee miljoen gulden over. We hebben nog steeds goede hoop dat we een shirtsponsor weten te strikken. Deze geldschieter moet ons van de benodigde vier miljoen gulden voorzien.''

Door de slechte financiële situatie was er voor grote aankopen geen ruimte. ,,We hebben doelman Van Fessem transfervrij van Willem II overgenomen en Babangida van Ajax kunnen huren'', somde trainer Koeman op. ,,Gelukkig zijn we niemand kwijtgeraakt. Al moet ik helaas Martel, Sikora, Laros en Zongo nog wel een maandje missen. Vorig jaar hebben we ondanks alle onrust lang mee kunnen strijden om een ticket voor de UEFA Cup. Dat moet dit jaar ook kunnen'', aldus Koeman, die in de winterstop over zijn aflopende contract wil gaan praten.

Babangida werd van Ajax gehuurd. Het laatste half jaar speelde hij op huurbasis bij de Turkse club Gençlerbirligi. Afgelopen zondag was hij met twee doelpunten tegen Ghana voor een groot deel verantwoordelijk voor de plaatsing van Nigeria voor het WK van volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Gisteren was hij in Rozendaal aanwezig op de persdag van Vitesse. ,,Ik wil met Vitesse de top van Nederland en Europa halen'', zei de Nigeriaan.