Veiligheidsraad verlengt mandaat van UNIFIL

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren het mandaat van de vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon eenstemmig met zes maanden verlengd, maar het aantal manschappen beperkt en besloten haar zo snel mogelijk in een waarnemersmacht om te zetten. De Veiligheidsraad vroeg secretaris-generaal Kofi Annan plannen daartoe voor 31 januari voor te leggen. De huidige sterkte van UNIFIL bedraagt 4.500 man, tegen 5.800 begin dit jaar. Annan wil dit aantal over een jaar terugbrengen tot 2.000. De troepenvermindering heeft te maken met frustratie bij de VN over de weigering van de Libanese regering om haar gezag over het zuiden te herstellen na de Israëlische terugtrekking. Het gebied wordt nu gecontroleerd door de moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah.