Vedior flink beloond voor resultaten

Het aandeel Vedior was vanochtend de klapper van de Amsterdamse beurs. Het uitzendconcern werd door beleggers flink beloond voor de meevallende halfjaarcijfers die het vanochtend voorbeurs presenteerde.

Tegen het middaguur stond Vedior met een winst van 14,9 procent op 12,75 euro. Het fonds Vedior is aan de index voor middelgrote fondsen Midkap genoteerd. Eind mei stond het aandeel nog op circa 16 euro.

De AEX-index met hoofdfondsen was iets rustiger. De AEX zelf steeg licht met 0,3 procent naar 550 punten. Uitschieters naar beneden waren UPC met 4,5 procent en KPN met 2,2 procent. Beide fondsen zijn zo weinig waard dat fluctuaties al snel vrij hevig zijn.

ABN Amro leed vanochtend onder de licht tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal van branchegenoot Deutsche Bank. ABN Amro komt 16 augustus met cijfers en meerdere effectenhuizen hebben inmiddels hun verwachtingen naar beneden bijgesteld. De Nederlandse bank leverde 0,5 procent in tot 20,10 euro. Andere bank-verzekeraars in de AEX deden het vanochtend beter. Zo wonnen Aegon, ING en Fortis aan waarde.

De markt maakt zich zorgen over ASML, dat vanochtend verrassend genoeg op winst stond. De vrees bestaat dat Intel uitgestelde orders aan ASML gaat afzeggen. Geruchten op de in deze industrie gezaghebbende website Silicon Strategies verhevigden de zorgen van beleggers.

Dezelfde beleggers lijken even af te willen wachten op de resultaten die Unilever vrijdag bekend gaat maken. Het aandeel stond vanochtend nagenoeg onveranderd op 68,20 euro. Het is de vraag in hoeverre de producent van consumentenartikelen gevoelig is voor de afnemende groei van de economie. Beleggers zullen verder geïnteresseerd zijn hoe de integratie van Bestfoods verloopt, het Amerikaanse voedingsconcern dat Unilever vorig jaar voor 56 miljard gulden overnam.

In de supermarktbranche maakten Ahold en Laurus tegengestelde bewegingen. Laurus, dat de supermarkten van Super de Boer tegemoet lijkt te komen in het maar beperkt wijzigen van de winkels, stond op winst. Ahold, dat in de Verenigde Staten een aanklacht boven het hoofd hangt in verband met de aankoop van webwinkel Peapod, verloor.

De grote Europese beurzen waren vanochtend verdeeld. In Frankfurt stond de DAX-index op verlies. Dat was grotendeels het gevolg van de tegenvallende cijfers die Deutsche Bank bekend maakte.

In Londen begint de Britse centrale bank vandaag een tweedaagse vergadering over de rente. De financials verloren in Londen, net als op andere beurzen, en beursgraadmeter FTSE boekte een licht verlies.

De effectenbeurs van New York is gisteren positief geëindigd. Beleggers reageerden opgelucht op cijfers waaruit blijkt dat de Amerikaanse consument in juni meer heeft uitgegeven. De Dow-Jonesindex won 1,26 procent en sloot op 10.522 punten. De Nasdaq, de beurs voor de technologiefondsen, won 0,5 procent tot 2.027 punten.

Naast het feit dat de Amerikanen meer hebben gekocht, werd bekend dat hun vertrouwen in het herstel van de economie voorzichtig herleeft.

De grootste winnaar op Wall Street was sigarettenfabrikant Philip Morris. De koers steeg 4,2 procent.