Van der Sar van Juventus naar Fulham

Edwin van der Sar speelt de komende vier jaar voor de Engelse club Fulham. De 30-jarige doelman van het Nederlands elftal verlaat Juventus, dat eerder de Italiaanse international Gianluigi Buffon aantrok.

Vandaag heeft Van der Sar een medische test ondergaan bij de club uit Londen, die onlangs is gepromoveerd naar de Premier League. Volgens Fulham heeft de club een transfersom van ongeveer 23 miljoen gulden aan Juventus betaald, hetgeen een clubrecord is.

Na de medische keuring voegt Van der Sar zich meteen in het trainingskamp van zijn nieuwe werkgever. De doelman kwam gisteren met zijn manager Rob Jansen en advocaat Harro Knijff tot een akkoord met met Fulham.

De transfer kwam snel tot stand. Afgelopen weekeinde trainde de oud-Ajacied nog mee bij Katwijk. Bij de zaterdagamateurhoofdklasser hield hij zijn conditie op peil onder leiding van de nieuwe Katwijktrainer Alfons Groenendijk, die vorig jaar zijn loopbaan als profvoetballer beëindigde.

Maandag vertrok Van der Sar vanuit Nederland naar Turijn om zijn vertrek bij Juventus te regelen. Bij Juventus mocht Van der Sar vertrekken, hoewel hij vorig seizoen de minst gepasseerde keeper van Italië was. De Nederlandse international maakte echter doorslaggevende fouten in belangrijke wedstrijden. Zo maakte hij een grove fout in de belangrijke thuiswedstrijd van Juventus tegen AS Roma, waardoor Roma alsnog gelijk speelde en de club uit Turijn de kans op de Italiaanse titel verspeelde. Juventus kocht onmiddellijk na het seizoen doelman Buffon, een Italiaanse international, voor 85 miljoen van Parma.

Van der Sar speelde twee seizoenen voor de club, maar ontdekte dat buitenlandse keepers niet populair zijn. Zijn stijl, ver voor zijn goal en meevoetballen, werd in Nederland als sensationeel ervaren, maar in de Serie A niet gewaardeerd. Juventus verraste hem, naar eigen zeggen, in negatieve zin met de aankoop van de in Italië populaire Buffon.

Van der Sar zei voor Radio Noord-Holland dat hij op zijn vakantieadres het nieuws van de aankoop van Buffon had vernomen. ,,Ze zetten me op een zijspoor en ik mocht een andere club zoeken. Niet leuk voor je vakantie. Maar ik heb er het beste van gemaakt.''

,,Ik heb het moeilijk gehad daarmee, maar ben opgelucht dat ik een goede club heb gevonden'', reageerde de 44-voudige international Van der Sar. ,,De plannen van Fulham zijn indrukwekkend en de ambities spreken me zeer aan. De club wil eerst Europees voetbal halen en dan verder groeien. Met Tigana heb ik een goed gesprek gehad. Hij wil met Fulham naar de top, dat wil ik ook. Het is nu een stapje lager dan Ajax en Juventus, maar met mijn ervaring wil ik er alles aan doen bij Fulham hetzelfde te bereiken.''

Ajax wilde Van der Sar nog verleiden tot een rentree, maar bood Juventus te weinig om een serieuze kans te maken. Voor radio Noord-Holland bevestigde de doelman gisteren dat zijn oude club Ajax zich bij hem heeft gemeld. ,,Zoiets streelt. Maar financieel kwamen de clubs er niet uit.'' Ajax zou Juventus vijf slechts miljoen gulden hebben geboden. Van der Sar: ,,Doet er niet toe, ik sta weer onder de lat.''

Na Westerveld (Liverpool) en Van der Gouw (tweede man bij Manchester United) en De Goey (tweede man bij Chelsea) is Van der Sar de vierde Nederlandse keeper in de Premier League.