Tien jaar cel voor Serviër Todorovic

Het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft gisteren de Bosnische Serviër Stevan Todorovic veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de vervolging van Bosnische moslims en Kroaten in Bosanski Šamac tijdens de oorlog in Bosnië.

Tegen Todorovic was een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. De rechters besloten tot een lagere straf omdat de 43-jarige beklaagde schuld heeft bekend aan deelname aan etnische zuivering en met de openbare aanklager heeft samengewerkt in het proces tegen medebeklaagden.

Todorovic was politiechef van Bosanski Šamac, waar in korte tijd 13.000 moslims en Kroaten (die er de helft van de bevolking uitmaakten), werden vermoord, gevangen gezet of verdreven. Todorovic was beschuldigd van moord, van de ,,wrede en onmenselijke behandeling'' van moslims en Kroaten en van deelname aan de verdrijving van de niet-Servische bevolking. In hun vonnis wezen de rechters op het feit dat Todorovic een gevangene meer dan een uur lang zo zwaar heeft mishandeld dat de man stierf. De beklaagde had ook gevangenen gedwongen elkaar seksueel te misbruiken en elkaar af te ranselen. De rechters maakten er geen geheim van dat Todorovic een hogere straf zou hebben gekregen als hij geen schuld had bekend en met de openbare aanklager had samengewerkt.

Todorovic werd in september 1998 gearresteerd. Hij werd door een geheime commandogroep uit Servië onder valse voorwendsels naar Bosnië gelokt en daar opgepakt. Aanvankelijk had hij tegen die illegale wijze van aanhouden willen procederen, maar zag daarvan af in het kader van het afsprakenpakket met de openbare aanklager die hem uiteindelijk zijn betrekkelijk lichte straf heeft opgeleverd.