Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de uitspraak van morgen van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag over de Bosnisch-Servische generaal Krstic en een reportage uit Republika Srpska waar Mladic en Karadzic nog steeds veel aanhang hebben. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Analyse over de bestuurbaarheid van Indonesië, de corruptie en belangenverstrengeling daar. Zolang die de boventoon voeren blijft het land onbestuurbaar, ook onder president Megawati Soekarnoputri. Verder naar aanleiding van de ophef rond voormalig Kamerlid Tara Singh Varma een gesprek met psychologen over de symptomen van pseudologia fantastica. Ned.1, 20.29-20.57u.

Nova. Gesprek uit Amerika met de afgezette president van Indonesië Wahid waarin hij vertelt een mensenrechtenorganisatie te beginnen. Verder belicht het derde deel in de serie over Afrika hekserij. Ned.3, 22.25-22.47u.

DOCUMENTAIRES

Intensive care. Nieuwe serie reportages over het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam met o.a. 24-uurs zorg voor jonggeborenen, de opvang van acute trauma's, wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van jonge artsen. Ned.2, 19.33-20.05u.

RVU zomerdocumentaire: De rossige reus. Over de vakbondsman Koos Dreef en zijn rol in de vijf dagen durende bezetting van Enka Breda begin jaren zeventig. In 1972 werd Enka Breda, producent van hoogwaardige vezels, door de werknemers bezet om sluiting te voorkomen. Het was de eerste bedrijfsbezetting in Nederland: een historische gebeurtenis. Uiteindelijk trok Akzo het plan tot sluiting in. De fabriek bleef nog tien jaar open. Ned.3, 20.27-21.15u.

Grenzeloze liefde. Negende aflevering van een serie over Vlamingen die hun ware liefde in het buitenland vonden. De pas afgestudeerde Nadine Dieleman wordt tijdens een vakantie op Kreta verliefd op een barman. Acht jaar later is ze met hem getrouwd en werkt ze in een hotel, terwijl haar man postbode is. VRT, 21.55-22.25u.

Colossal Claw. Verslag van opgravingen in de Sahara woestijn, waar resten van een enorme dinosaurus met een schedel als een krokodil en duimklauwen met een lengte van 30 centimeter zijn gevonden door een team onder leiding van paleontoloog Paul Serano. National Geographic Channel, 22.00-23.00u.

Habets. Negende aflevering van een serie over Nederlanders die in Spanje een nieuw bestaan hebben gevonden. René Savelberg is sinds kort directeur van La Perla Living, een projectontwikkelingsmaatschappij in Zuid-Spanje. Ned.2, 22.10-22.48u.

Planet am Scheideweg. Slot van een drieluik over de toekomst van de aarde en de huidige ecologische problemen. ZDF, 22.15-23.00u.

Werelden: Eigendom. Noorse documentaire over IJsland waar sinds een paar jaar de gemoederen tussen voor- en tegenstanders hoog oplopen over een grootschalig genetisch onderzoek van de biogeneticus Kari Stefansson. In dit onderzoek, waarin ook commerciële belangen spelen, dreigen de inwoners proefkonijnen te worden. Ned.1, 22.43-23.35u.

Mari Boine - Night of Long Shadows. Noors portret van zangeres en componiste Mari Boine, die tot het nomadische Sami-volk behoort dat in het poolgebied van Noorwegen leeft. Zij probeert met veel toewijding de traditionele en onderdrukte Sami-zang toegankelijk te maken voor een internationaal publiek. Zij trad over de hele wereld op, maar verlangde ten slotte zo naar haar roots dat ze zich in Karasjok, het hart van de Sami, vestigde. Ned.3, 23.20-0.20u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen de Engelse landskampioen Manchester United en het Ierse Celtic. RTL5, 20.30-22.35u., in de rust zakennieuws.

MUZIEK

K-otic, leven na Starmaker. Eerste deel van een vijfdelige serie over het leven van de leden van de band K-otic, die van begin maart tot en met eind mei dagelijks op het scherm in Starmaker te zien was. Yorin, 21.05-21.35u.

BBC Proms 2001. Concertregistratie uit de Royal Albert Hall met werken van Mozart, Strauss en Brahms, uitgevoerd door het Philharmonic Orchestra o.l.v. Christoph Eschenbach. BBC2, 20.30-22.40u.

KUNST

Der Kunstdetektiv. Over de kunstdetective Clemens Toussaint die er zijn werk van maakt verloren kunstschatten bij de rechtmatige eigenaars terug te brengen. ARD, 21.45-22.30u.

Rubriek 700. Eerste deel van een tweeluik over de thriller-regisseur Alfred Hitchcock (1899-1980) met persoonlijk archiefmateriaal onbekende oude foto's en home videos. Met o.a. zijn dochter Patricia Hitchcock, actrices, scenarioschrijvers, vrienden en de cineasten François Truffaut en Claude Chabrol. Canvas, 22.55-23.45u.

FILM

Crazy People (Tony Bill, 1990, VS). Dudley Moore speelt een maniakale copywriter op een reclamebureau, die niet meer is opgewassen tegen de leugenachtigheid die hij dagelijks ten beste moet geven. Nadat hij een campagne bedenkt die bij uitzondering eens de waarheid verkondigt, stoppen zijn bazen hem in een psychiatrische inrichting. Met een feeëriek bedoelde Daryl Hannah. Ned.2, 20.30-22.10u.

The River (Mark Rydell, 1984, VS). Drama over het wrede economische lot van Amerikaanse boeren. De strijdvaardigste rol is voor boerin Sissy Spacek: met Mel Gibson aan haar zijde trotseert ze overstromingen en noodweer. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

. High Plains Drifter (Clint Eastwood, 1973, VS). Clint Eastwood treedt in de voetsporen van Sergio Leone met even gewelddadige als opzichtig symbolische western. Vreemdeling (Eastwood zelf) prepareert stadje om drie vermaarde bandieten onhartelijk welkom te bereiden. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Mr. Magoo (Stanley Tong, 1997, VS). Leslie Nielsen speelt in slordige en liefdeloze remake een nieuwe variant op de kippige tekenfilmfiguur uit de jaren zestig. Nielsen als rijzige, hanige ijdeltuit heeft niets meer te maken met de getekende monkelende dwerg Magoo, die geen idee had wat hij deed en daarom juist grappig was. V8, 20.30-22.05., met reclame.

. Country (Richard Pearce, 1984, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 21.05-22.55u.

Bravo Two Zero (Tom Clegg, 1999, Zuid-Afrika). Nauwelijks uitgebracht oorlogsdrama vertelt geschiedenis van een ontredderde, geheime SAS-eenheid in Irak tijdens de Golfoorlog in 1991. Hoofdrol van Sean Bean. Yorin, 21.35-23.55u., met reclame.

Deepstar Six (Sean S. Cunningham, 1989, VS). Povere diepzee-variant op Alien. Krab-achtig monster belaagt onderzees laboratorium. V8, 22.05-23.50u., onderbroken door reclame.

Soft Deceit (Jorge Montesi, 1995, VS). Knappe agente volgt dief van kerkgelden naar zijn schuilplaats, maar valt als een blok voor hem. Ex-vriendje gooit ook nog eens roet in het eten. RTL5, 22.35-0.25u., onderbroken door reclame.

. Castaway (Nicolas Roeg, 1987, Engeland). Visueel imponerend drama over een man van middelbare leeftijd (Oliver Reed), die via een advertentie een vrouw zoekt die met hem een jaar op een onbewoond eiland wil doorbrengen. Een avonturierster reageert, maar eenmaal op het eiland blijken de zaken minder idyllisch dan gedacht. Van de regisseur van o.a. Don't Look Now en Track 29. BBC1, 0.15-2.15u.

Barcelona (Whit Stillman, 1994, Spanje/VS). Een in de Catalaanse hoofdstad woonachtige Amerikaan krijgt bezoek van zijn conservatieve, onuitstaanbare neef in tam drama. ZDF, 1.30-3.05u., nagesynchroniseerd.

Lonelyhearts (Vincent J. Donahue, 1959, VS). Montgomery Clift krijgt als reporter in de dop een eigen probleemrubriek maar trekt zich de strubbelingen van zijn eenzame lezers iets te veel aan. ARD, 1.35-3.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Copper Canyon (John Farrow, 1950, VS). Mijnwerkers schakelen scherpschutter Ray Milland in om terroriserende veteranen van zich af te schudden. Hedy Lamarr gooit als beeldschone gokker nog wat olie op het vuur in deze prima western. Morgen, SBS6, 13.30-15.05u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Presentator Mart Smeets, die afgelopen weken de Tour de France volgde, praat over sport en spel. Deze week verschijnt zijn boek Netwerk over het wel en wee van het leven van een toptennisser. Radio 1, 19.04-20.00u.

Avondconcert. Het Bayreuth Festival Koor en Orkest onder leiding van Adam Fischer brengt de opera Die Walküre van Richard Wagner. Ter afsluiting de vioolsonate opus 162 van Schubert en de vioolsonate in g van Debussy. Radio 4, 20.02-1.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journalist Joop Meijers in Jeruzalem en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met de Amerikaanse schrijver Mark Z. Danielewski over zijn boek Het Kaartenhuis. Verder het laatste deel van de bloemlezing van het Crossing Border 2000 en opnamen van de Texaanse formatie Knife in the Water. 747AM, 22.02-24.00u.

De bollenschuren. Zie Radio-vooraf. Radio 1, 0.04-0.45u.

Route 747. Onder meer een gesprek met Rindert Brouwer die een fascinatie heeft voor kerkhoven en begraafplaatsen. Hij schreef er twee boeken over. Morgen, 747AM, 8.35-10.00u.