Schade Code Red vooralsnog klein

Het kwaadaardige computerprogramma Code Red heeft het internet vannacht niet overmatig belast. Beveiligingsexperts hebben vastgesteld dat Code Red, dat om 2 uur vannacht actief is geworden, tot nu toe weinig invloed heeft gehad op de snelheid van het internetverkeer.

Microsoft, de Amerikaanse overheid en computerbeveiligingsinstanties hebben de afgelopen dagen krachtig gewaarschuwd voor de gevaren van Code Red. Code Red is een virusachtig programma, een zogeheten worm, dat misbruik maakt van een lek in het Microsoftprogramma IIS. Code Red valt Amerikaanse overheidssites en andere websites aan via de besmette computers.

Omdat de afgelopen weken honderdduizenden computers zijn besmet met Code Red waren Microsoft en computerbeveiligingsinstanties bang voor een massale aanval vannacht om 2 uur. Dit tijdstip stond in de code van het virus aangegegeven als de aanvalstijd.

Het feit dat een massale aanval van besmette computers op websites is uitgebleven, betekent dat de gemeenschappelijke waarschuwingscampagne van Microsoft, de Amerikaanse overheid en computerbeveiligingsinstanties effect heeft gehad. Het reparatieprogramma `patch' voor IIS is dan ook meer dan 1,2 miljoen keer binnengehaald van de website van Microsoft.

    • Marie-José Klaver