`Regels blokkeren nodige grensarbeid'

Grensarbeiders in het Duits-Nederlandse grensgebied krijgen binnenkort een soort arbeids-paspoort. De pas is geen wettig document maar een hulpmiddel bij het werken in het buitenland.

De praktijk leert dat veel grensarbeiders verstrikt raken in de vele regels op het terrein van sociale zekerheid en belastingen.

Grensarbeiders kunnen in de pas hun persoonlijke gegevens over opleidingen, pensioenopbouw, arbeidscontracten en belastingen vermelden. Bij wijziging van werkkring of persoonlijke omstandigheden, beschikken ze dan direct over de juiste gegevens.

Volgens Europarlementariër Oomen (CDA) blokkeert de regelgeving een groei van de arbeidsmobiliteit in de Europese Unie. ,,Het is toch van de gekke dat een ziekenhuis in Venlo verpleegkundigen uit de Filippijnen haalt terwijl er terwijl er aan de andere kant van de grens, in Duitsland, een redelijk grote werkloosheid heerst.'' Wim Debets, voorzitter van de Vereniging Europese Grenslandbewoners, een belangenvereniging van 3.500 grensarbeiders zegt ,,geen enkele wet'' te kennen ,,op het gebied van sociale verzekeringen waar grensarbeiders géén problemen mee hebben.'' Zelf is hij oud-Philipswerknemer.

Volgens het CBS telde Nederland in 2000 ruim 19.000 mensen die in Nederland wonen maar in Duitsland of België werken. De meerderheid (13.000) overschrijdt bijna dagelijks de Duits-Nederlandse grens. Ze zijn, in tegenstelling tot een kwart eeuw geleden, niet meer bijna uitsluitend werkzaam in de textiel of mijnbouw maar in allerlei sectoren: handel, industrie, dienstverlening en gezondheidszorg. Het aantal Belgen en Duitsers dat in Nederland werkt, bedraagt ruim 21.000.

grensarbeid pagina 16