Pharming biedt zichzelf te koop aan

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft zichzelf te koop gezet na een halvering van de beurswaarde in de afgelopen week. Pharming is de maker van Herman, 's werelds eerste genetisch gemanipuleerde stier.

Zakenbank Fortis heeft de opdracht gekregen om naar `strategische alternatieven' te zoeken. ,,We staan open voor gesprekken'', zegt financieel directeur Ino Cooijmans van Pharming vanochtend in een toelichting. ,,We denken dat de aandeelhouderswaarde het meest gebaat is bij gesprekken over samenwerking met andere bedrijven of een overname door een ander bedrijf. Wij vinden dat de onderliggende waarde van het bedrijf hoger is dan de huidige beurskoers reflecteert.''

De koers van Pharming, die begin vorig jaar boven de 30 euro piekte, is afgelopen week ingestort — van boven de 6 euro per aandeel tot zo'n 3,50 euro per aandeel — na bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal. Beleggers reageerden teleurgesteld omdat Pharming in het tweede kwartaal meer verlies bleek te hebben gemaakt dan in het eerste kwartaal, terwijl het management had gezegd dat het verlies juist zou afnemen. Daardoor komt de bodem van de kas sneller in zicht.

Kleine biotechnologiebedrijven als Pharming (200 mederwerkers) hebben veel geld nodig voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, die op lange termijn mogelijk heel veel geld gaan opleveren. Pharming verbruikte bijvoorbeeld het afgelopen halfjaar 20 miljoen euro (44 miljoen gulden), waardoor er op 30 juni nog slechts 24 miljoen euro in kas was.

Anders dan andere Nederlandse biotech-fondsen als Crucell en Isotis heeft Pharming geen geld opgehaald bij beleggers in jaar 2000 toen het optimisme op de financiële markten over biotechnologie op een hoogtepunt was. Crucell heeft daardoor nog meer dan 100 miljoen euro in kas en kan het nog een paar jaar uitzingen, terwijl Pharming vorige week moest aankondigen dat het op zoek is naar extra kapitaal. Van de benodigde 30 miljoen euro is inmiddels 15 miljoen euro binnen in de vorm van een lening. ,,Van een Nederlandse bank'', zei Cooijmans, die niet wilde zeggen welke bank. ,,Daarmee houden we het een jaar vol.''

Als het tot een overname komt, dan zal de koper waarschijnlijk geen Nederlands bedrijf zijn, zegt Cooijmans. ,,Het meest voor de hand ligt een bedrijf uit de farmaciesector of biofarmacie. Het kan een Europees of een Amerikaans concern zijn.''