Palestijnen zweren wraak voor aanval Israël op Hamas

Circa 100.000 mensen hebben vandaag om wraak schreeuwend de begrafenis bijgewoond van acht Palestijnen die gisteren bij een Israëlische helikopteraanval op het hoofdkwartier van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas in Nablus werden gedood.

Onder de doden zijn zes leden van Hamas en twee kinderen, broertjes die op het moment van de aanval langs het gebouw liepen in Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever. In de Gazastrook doodde het Israëlische leger nog twee Palestijnen, een politieman en een activist van de Islamitische Jihad.

De Amerikaanse president, Bush, veroordeelde de aanval in Nablus als schending van het officieel geldende staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen. Het State Department sprak van ,,een nieuwe en gevaarlijke escalatie van geweld''.

Israël verdedigde zijn actie als aanval op een legitiem militair doel. Israëlische functionarissen zeiden dat het belangrijkste doelwit van de aanval in Nablus Jamal Mansur was, een politieke topleider van Hamas. Volgens hen maakte hij deel uit van het Hamas-leiderschap achter tien bomaanslagen sinds november, waaronder de zelfmoordaanslag bij een disco in Tel Aviv waarbij op 1 juni 23 mensen de dood vonden, merendeels tieners.

De aanval leidde onmiddellijk tot een reeks Palestijnse aanvallen op Israëlische doelen, waarbij verscheidene Israëliërs werden gewond. Israëlische veiligheidsdiensten waarschuwden tegelijk voor Palestijnse pogingen ter vergelding van `Nablus' een grote aanslag te plegen.

Sjeik Ahmed Yassin, geestelijk leider van Hamas, onderstreepte dat Israël ,,een zware prijs'' zou moeten betalen. Een woordvoerder van Yasser Arafats organisatie Al-Fatah zei vandaag tijdens de begrafenis dat ,,wij onze opstand niet zullen stopzetten. Ik denk dat de komende dagen erger worden dan tevoren.''

Sinds de Palestijnse opstand eind september begon, zijn bij onderling geweld in totaal 508 Palestijnen, 130 Israëliërs en 13 Israëlische Arabieren om het leven gekomen.

analysepagina 4