Oud-president van Portugal dood

De Portugese ex-president Francisco Costa Gomes is gisteren op 87-jarige leeftijd overleden. Costa Gomes was staatshoofd van 1974 tot 1976, een van de turbulentse periodes in de recente Portugese geschiedenis. De regering heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd. Maarschalk Costa Gomes werd vijf maanden na de Anjerrevolutie, die een eind maakte aan ruim veertig jaar rechtse dictatuur, president. Hij was in 1972 stafchef van de strijdkrachten geworden. In die hoedanigheid ontpopte zich als tegenstander van het autoritaire regime in Lissabon. Enkele maanden voor de Anjerrevolutie werd hij ontslagen door Marcelo Caetano, de laatste leider van de dictatuur. Costa Gomes maakte deel uit van de zeven man tellende junta die bij de omwenteling op 25 april 1974 aan de macht kwam. Hij werd kort daarop president.