Onderzoek misbruikte kinderen Leeuwarden

De Friese politie heeft drie mannen en drie vrouwen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van tien jongens en meisjes van tweeëneenhalf tot vijftien jaar oud.

De kinderen zouden ten minste een half jaar lang zijn misbruikt in de woningen van de verdachten, aldus een woordvoerder van de politie Friesland. Twee mannen (40 en 42 jaar) en twee vrouwen (39 en 43 jaar) zitten nog vast. Het gaat om een echtpaar en een vriend en vriendin.

De zaak kwam aan het rollen door een groot buurtonderzoek in juni in de Zeeheldenbuurt van Leeuwarden, naar aanleiding van een aangifte tegen een 14-jarige jongen. Hij zou zijn geslachtsdeel hebben laten zien aan buurtkinderen.

De woning van de jongen werd beklad en de auto van zijn ouders werd in brand gestoken, waarop het gezin het huis ontvluchtte. De onrust in de buurt was zo groot, aldus de politie, dat vrijwel alle buurtbewoners werden gehoord. Er werd toen aangifte gedaan door ouders uit de buurt tegen een echtpaar, een man van 52 jaar en zijn vrouw van 43, dat betrokken zou zijn bij seksuele misdrijven. Eén van de slachtoffers zou de 14-jarige jongen zijn, die zelf werd aangehouden op verdenking van openbare schennis.

Naar aanleiding van de zedenzaak is een speciaal hulpverleningsteam ingezet voor ouders en slachtoffers, met daarin medewerkers van het steunpunt seksueel geweld, een vertrouwensarts, slachtofferhulp, GGD en de Sociaal Pedagogische Dienst. De politie heeft zes rechercheurs op de zaak gezet. Volgens de politiewoordvoerder is sprake van ,,een ernstige zaak''. De politie sluit meerdere aangiftes en aanhoudingen niet uit.