Omzet van Vedior daalt in Nederland, maar concern groeit

Uitzendconcern Vedior heeft het lek bij de Nederlandse organisatie nog niet boven water. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 10 procent. De winst nam als gevolg van kostenreductie wel toe.

Dit heeft Vedior vanochtend bekendgemaakt. De Nederlandse uitzendmarkt stagneert al enige tijd, hetgeen ook bij concurrenten zichtbaar is. Als gevolg van de moeilijke situatie in Nederland wordt volgens bestuursvoorzitter Tony Martin een nieuwe strategie toegepast, waardoor het aantal medewerkers wordt teruggebracht.

Mede door de ,,meer decentrale aanpak'' in Nederland heeft Vedior het automatiseringsproject Eurofocus stopgezet, wat volgens de Telegraaf gisteren het bedrijf meer dan 40 miljoen gulden heeft gekost. Martin ontkende dit bedrag vanochtend, maar andere cijfers wilde hij niet verstrekken. ,,Invloed op de winst heeft het in elk geval niet, want deze kosten worden gecompenseerd door een aantal meevallers''. Dit kwartaal leverden de Nederlandse activiteiten een winst op van bijna 10 miljoen euro, op een omzet van 154 miljoen euro (340 miljoen gulden).

Het wereldwijd opererende concern boekte in het tweede kwartaal een operationele winst (exclusief afschrijvingen van overnamepremies) van 89 miljoen euro, tegen 77 miljoen euro een jaar eerder. De omzet, die voor bijna de helft afkomstig is van het Franse VediorBis, steeg met 8 procent tot 1,7 miljard euro.

Volgens Martin moet het slechte imago van Vedior drastisch worden bijgesteld. ,,Wij zijn allang niet meer het zwakke zusje dat vooral hier actief is en gebukt gaat onder hoge schulden''. Na de overname van het Britse Select, waardoor Vedior zich zwaar in de schulden stak, stapte een jaar geleden de top van de voormalige Vendex-dochter bijna geheel op. Martin, bestuursvoorzitter van Select, nam de leiding over en saneerde de gehele organisatie. Dat proces is wereldwijd nog steeds gaande.

Vooral door een verrassend goed geslaagde aandelenemissie in mei dit jaar, die 682 miljoen euro opleverde, heeft Vedior de schuldenlast van 1,4 miljard euro naar 910 miljoen teruggebracht. De emissie vond plaats tegen een koers van 13 euro. Na de presentatie van de kwartaalresultaten vanochtend stond de koers tegen de middag bijna 15 procent hoger op 12,75 euro. In tegenstelling tot de grootste concurrenten (Randstad, Adecco, Manpower, Kelly) heeft Vedior de winstprognose — 1,17 euro per aandeel — over dit jaar niet neerwaarts bijgesteld. Volgens Martin kent het bedrijf echter de laagste waardering op de beurs.