Koers Deutsche Telekom te hoog

Deutsche Telekom doet er goed aan de beursgang van T-Mobile uit te stellen. Het Duitse telecomconcern zou onder de huidige marktomstandigheden geen goede prijs voor zijn mobiele divisie krijgen. Op de markt lopen de meningen over de waarde nogal uiteen. Goldman Sachs bijvoorbeeld heeft aan T-Mobile een oogstrelende bedrijfswaarde van 119 miljard euro toegekend. Sommige andere makelaars mompelen wat over een waarde van 50 miljard euro of zelfs minder.

Wat zou een realistische schatting zijn? In het voordeel van T-Mobile spreekt het feit dat de winst omhoog is gesprongen na het verstandige besluit om de oorlog met Vodafone over het subsidiëren van mobiele toestellen in Duitsland te beëindigen. In de eerste helft van het jaar is de winst vóór rente en belastingen meer dan verdubbeld tot 1,4 miljard euro. Over het hele jaar genomen kan de winst vóór afboeking van de verliezen bij Voicestream zo'n 3,4 miljard dollar bedragen.

Een vermenigvuldiging van de winst vóór rente en belastingen van dit jaar met de factor 13, zoals bij Vodafone te doen gebruikelijk, levert een bedrijfswaarde voor de Europese activiteiten van T-Mobile op van 44 miljard euro. En als je daar bijvoorbeeld 20 miljard euro voor Voicestream bij optelt – ongeveer 12 maal de verwachte winst vóór rente en belastingen over drie jaar – dan is alles bij elkaar zo'n 64 miljard euro waard.

Zelfs dat bedrag is onder de huidige marktomstandigheden waarschijnlijk aan de hoge kant. T-Mobile moet bij een beursgang tenslotte een korting aanbieden. En de scepsis over Voicestream is ook nog niet verdwenen. Zal het hooggewaardeerde, maar nu ook enorm rijke management daar bijvoorbeeld op zijn post blijven?

Als voor T-Mobile van een marktwaarde van 64 miljard euro wordt uitgegaan, lijkt het erop dat moederbedrijf Deutsche Telekom zelf aan de top van zijn waardering zit. Het wordt verhandeld tegen een koers die de som is van zijn onderdelen; er is geen sprake van de gebruikelijke korting voor houdstermaatschappijen. Bovendien is de onderneming de duurste van alle geïntegreerde telecomconcerns van Europa, met uitzondering van het Zweedse Telia. De koers zal dus eerder dalen dan stijgen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon