Juridische klacht tegen perscitaten

Een groep die zich Citizens for Truth in Movie Advertising noemt, heeft vorige maand bij de rechtbank in Los Angeles een klacht ingediend tegen de grote filmmaatschappijen, zoals Sony-Columbia en DreamWorks, zo meldt het vakblad Variety. Aanleiding vormen advertenties, waarin filmjournalisten worden geciteerd, die volgens de klagers daarvoor copieus onthaald waren door de studio's. Volgens de klacht hadden de advertenties moeten vermelden, dat alle onkosten van de journalisten, zoals reiskosten, maaltijden en hotelovernachting, door de studio's vergoed waren.

De rechtbank wordt gevraagd schadevergoedingen toe te kennen wegens bedrieglijke verhulling, oneerlijke zakenpraktijken en misleidende advertenties. De met name genoemde journalisten zijn geen partij in de juridische procedure. Al enige tijd wordt in Amerika geageerd tegen de manier waarop het filmbedrijf de pers gebruikt.