Italië garandeert gezondheid op legionellacamping

De Italiaanse regering heeft onder Nederlandse druk de verantwoordelijkheid genomen voor de gezondheid van naar schatting 300 Nederlanders op een met legionella besmette camping. De campingbeheerder moet de warmwaterinstallatie binnen 48 uur vervangen. Na overleg met de touroperators hebben alle Nederlandse campinggasten besloten te blijven.

Op de populaire viersterrencamping Le Marze in Marina di Grosseto aan de Toscaanse kust raakten in juni en juli twee Nederlandse toeristen besmet met de bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Twee jaar geleden liep ook al een Nederlandse kampeerder op Le Marze de ziekte op.

In het waterleidingsysteem van de camping zijn vorige maand door een Nederlands onderzoeksbureau hoge concentraties van de dodelijke bacterie aangetroffen. Het bureau deed onderzoek in opdracht van de touroperators.

De camping trof afgelopen juli noodmaatregelen om de bacterie te verwijderen, zoals het chloreren van het water, en beloofde regelmatige controles. Volgens een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waren er tot gisteravond ,,onvoldoende garanties dat er afdoende maatregelen getroffen zijn om het risico op besmetting met legionella te minimaliseren.'' Hij sprak van ,,lapmiddelen''. Het ministerie van Volksgezondheid, waartoe de inspectie behoort, heeft de afgelopen vier weken geprobeerd garanties te krijgen van de Italiaanse regering omtrent de veiligheid op camping Le Marze. Toen die garanties uitbleven, besloot het ministerie gisteravond de naam van de camping te vermelden op de eigen internetsite met verdachte legionellaverblijven.

De touroperators, volgens Europese regels verantwoordelijk voor de veiligheid van hun klanten, besloten daarop na spoedoverleg hun gasten per brief de keuze voor te leggen om op de camping te blijven of die te verlaten. Drie vertegenwoordigers van de christelijke reisorganisatie Beter-uit Reizen, die op de camping verbleven, ontvingen gisteravond een concept van de brief. Deze was bedoeld om vanochtend op een bijeenkomst aan de Nederlandse campinggasten voor te lezen.

De campingbeheerder besloot daarop gisteravond alsnog actie te ondernemen om veiligheidsgaranties te krijgen van de Italiaanse regering. Hij zegde toe de warmwaterinstallatie op zijn camping binnen 48 uur te zullen vervangen. De Italiaanse regering liet de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Den Haag vanochtend weten dat de camping toch veilig is. Het ministerie van Volkgezondheid besloot daarop de naam van de camping van de internetsite af te halen.

lijst hotels www.nrc.nl/doc

    • Joep Dohmen