Georgië ligt stil bij begrafenis journalist

Tienduizenden Georgiërs hebben gisteren de vorige week vermoorde journalist Georgi Sanaja ten grave gedragen. Heel Georgië nam een minuut stilte in acht. President Edoeard Sjevardnadze – die na de moord een officieel bezoek aan Azerbajdzjan heeft afgezegd en die ook heeft afgezien van het bijwonen van een top met andere GOS-leiders – woonde een rouwdienst bij en het hoofd van de Georgische orthodoxe kerk leidde de begrafenisplechtigheden op het Saboertali-kerkhof, waar Georgië zijn helden begraaft. Het verkeer werd stilgelegd en automobilisten claxonneerden als teken van rouw.

Georgië heeft geschokt gereageerd op de moord op de pas 26-jarige Sanaja, die vorige week donderdag met een kogel door het hoofd in zijn woning werd gevonden. Sanaja presenteerde op de onafhankelijke televisiezender Roestavi-2 een nieuws- en actualiteitenprogramma en praatshow die zeer populair was om de kritische toon, de professionele kwaliteiten van Sanaja als interviewer en zijn gevoel voor humor. De schok is des te groter omdat Georgië, zeker in vergelijking met de andere ex-Sovjet-republieken, een vrije pers heeft. Er is sinds de onafhankelijkheid in 1991 – in tegenstelling tot landen als Rusland, Wit-Rusland en de Oekraïne – in Georgië geen enkele journalist vermoord. Wel is de laatste tijd vaker gemeld dat journalisten anoniem bedreigd zijn.

Over de vraag wie Sanaja doodschoot raadselt heel Georgië. President Sjevardnadze zei eerder deze week dat de moord het doel had instabiliteit te zaaien. Oppositiekranten (en veel gewone Georgiërs) geven echter de regering de schuld of zien de moord als een waarschuwing aan het adres van kritische journalisten.

De Amerikaanse federale recherche, de FBI, heeft maandag een agent naar Tbilisi gestuurd. Hij moet met een later te sturen team de Georgische politie bijstaan bij het zoeken naar de dader en de achtergronden van de moord op Sanaja. Hij concludeerde gisteren dat de moord ,,zeer professioneel'' was uitgevoerd. De voorzitter van het Georgische parlement, Zoerab Zjvania, waarschuwde gisteren dat spanningen onvermijdelijk zijn als de moord niet spoedig wordt opgelost.