Een staaltje bluf

NINA BRINK GAAT strafrechtelijk vrijuit. Het openbaar ministerie ziet geen grond tot vervolging van de oprichtster en voormalige bestuursvoorzitter van World Online, het internetbedrijf dat vorig jaar naar de beurs ging en inmiddels is gekocht door het Italiaanse Tiscali. De aangifte van het voortvarende advocatenduo Spong en Hammerstein is te licht bevonden voor een strafzaak. Hiermee is Brink overigens niet van alle problemen af, want er lopen nog civiele zaken waarbij zij en het voormalige WOL betrokken zijn. Deze staan los van het strafrecht, maar kunnen nog knap vervelend worden.

De beursgang van World Online had plaats op het hoogtepunt van de hausse in internetbedrijven. Particulieren werden aangemoedigd door een agressieve reclamecampagne met een hype aan vergezichten - One day I will sail across the ocean, World Online - en het aandeel WOL werd negenentwintig keer overtekend. De Amsterdamse beurs genoot van de grootste internetintroductie in Europa. Maar helaas. De spectaculaire koersstijging waarop beleggers hadden gerekend, bleef uit en het aandeel WOL valt als een baksteen. Pas na de verliezen kwamen de kritische vragen. Naar het prospectus, naar de rol van ABN Amro Rothschild en Goldman Sachs, de twee zakenbanken die de beursintroductie hadden verzorgd, en naar de rol van oprichtster Nina Brink. Zij had, nog geen drie maanden voordat beleggers grif 43 euro voor een aandeel WOL neertelden, het grootste deel van haar deelname van de hand gedaan voor 6,04 euro plus vijftig procent van de winst bij doorverkoop. Dat was verhuld en beleggers voelden zich achteraf grotelijks bij de neus genomen.

HET VALT NINA BRINK niet aan te rekenen dat de aandelenmarkt voor internetbedrijven vrijwel op de dag dat WOL naar de beurs ging, wereldwijd in elkaar zakte als Haagse bluf. Met de bluf waarmee Brink haar zakelijke carrière lardeert, is het anders gesteld. Het is tamelijk bot om eerst de media te bespelen als de gevierde zakenvrouw en vervolgens de pers verantwoordelijk te stellen voor alle negatieve berichtgeving. World Online is niet het enige bedrijf dat het beleggende publiek een rad voor de ogen heeft gedraaid bij de beursgang - talloze andere beursintroducties van internetbedrijven zijn in een bittere teleurstelling voor beleggers geëindigd. Bluf en schaamteloosheid in het bedrijfsleven zijn niet strafbaar. Maar het is ook geen fatsoenlijke manier van zaken doen.