Big Brother is een A-merk

De nieuwe Big Brother (The Battle) wordt van een `ongekende heftigheid', als we Yorin mogen geloven. In het BB-promotiefilmpje vliegen de blote borsten alvast over het scherm. Die lichaamsdelen zijn trouwens niet van de nieuwe Nederlandse deelnemers; de trailer is opgebouwd uit fragmenten van buitenlandse Big Brothers. Want die waren vaak veel `heftiger' dan onze eigen Nederlandse editie. ,,Wat daar allemaal gebeurde, dat wil je niet weten'', aldus Yorin-programmadirecteur Kees Gerritsen.

Of dat wat we niet willen weten ook op de Nederlandse televisie te zien zal zijn, is nog maar de vraag. Het streven is in elk geval niet om van de derde Nederlandse editie van BB, die vanaf 16 augustus wordt uitgezonden, een seksversie te maken, aldus Gerritsen. Het filmpje dient vooral om het programma alvast opvallend neer te zetten. Geen overbodige luxe, want in de enorme hoeveelheid real-life programma's die de commerciële omroepen deze winter gaan brengen zou deze oermoeder gemakkelijk kunnen ondersneeuwen. De tweede editie van BB werd alom als saai beschouwd.

Dat vond ook Marchien Joosten (27), afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en net terug van een reis door Azië. Op de Noordermarkt in Amsterdam vroegen ,,twee vlotte meiden'' of ze wilde meedoen aan Big Brother. ,,Nee!'' was haar eerste reactie. ,,De eerste Big Brother was wel leuk, maar de mensen in die tweede reeks waren zo vreselijk vervelend, ik kon niet kijken naar dat geëikel van ze.'' De scouts zeiden dat ook te vinden en daarom waren ze nu op zoek naar leuke mensen. Marchien gaf haar adres – ,,Ik dacht, als ze mij aanspreken dan zou het inderdaad toch anders kunnen worden.'' – maar heeft nooit meer wat gehoord.

Rebecca Corper (24), een hoogblonde Amsterdamse HBO-studente die werd gescout in een café, bracht het tot een intake-gesprek. Daarvóór moest ze lange vragenlijsten invullen (`ben je gelovig?', `ben je vegetariër?', `welk boek neem je mee naar een onbewoond eiland?') en een soort contract tekenen waarin stond dat ze geen rechten kon ontlenen aan het invullen van de formulieren. Ze vond de vragenstellers tijdens het intake-gesprek (onder wie hoofdredactrice Hummie van der Tonnekreek herself) erg direct: ze vroegen onder meer waarom het kort daarvoor was uitgegaan met haar vriendje en of ze in het BB-huis met een leuke jongen zou gaan. Rebecca werd afgewezen.

`Human resource coördinator' Esther Belderok (25) is nog wel in de race. Inmiddels heeft ze al twee gesprekken met BB-redacteuren achter de rug, onder andere over haar vissenfobie. ,,Ik raak in paniek als er een vis voorbij zwemt in zee.'' Esther wacht nu af of ze door is naar de laatste ronde. Als ze mee mag doen, gaat ze eerst met minstens twaalf mensen naar het Spaanse BB-huis. Daar worden de deelnemers geselecteerd die uiteindelijk het huis in Almere gaan bewonen.

Het is niet het enige nieuwe in deze BB. Ook presentatrice Patty Brard is nieuw – en natuurlijk het strijdelement: The Battle. In de nieuwe reeks zullen de bewoners niet meer samen tegen Big Brother strijden, vertelt Van der Tonnekreek, maar geeft Big Brother opdrachten die de bewoners tegen elkaar zal opzetten. ,,Omdat de factor strijd in ieder bestaan emoties oplevert. Dit zal heel veel van de bewoners vergen.''

Van der Tonnekreek ontkent dat alle vernieuwing nodig is om de concurrentie met andere real-life shows aan te kunnen. ,,Er is geen vernieuwde formule, er is alleen Big Brother. De vraag is nog steeds wat er gebeurt als je mensen 24 uur per dag met camera's volgt; binnen die randformule zijn allerlei varianten mogelijk. Big Brother is nog lang niet uitgeput. Big Brother is een A-merk. Wij voelen die concurrentie helemaal niet.''

Wie zich wel zorgen maakt is Ruud uit BB deel één. ,,Jammer dat het zo uitgemolken wordt. Ze hadden eigenlijk over tien jaar pas de volgende Big Brother moeten doen, dan was het weer leuk geweest. Wij waren nog heel naïef, maar nu wil iedereen meedoen om bekend te worden.'' En zo leuk is die roem niet: ,,Je wordt overal herkend. Ik heb een hele tijd straatvrees gehad. Dus ik hoop dat ze voldoende aandacht aan de psychische nazorg blijven besteden.''

    • Ellen de Bruin Enlukas Keijser