Beurs Frankfurt bestookt met pinda's

Meer dan 200 demonstranten hebben gisteren de Duitse beurs in Frankfurt bestormd. Ze wilden hiermee hun ongenoegen kenbaar maken over de vergoeding die het Duitse bedrijfsleven verstrekt aan tewerkgestelden tijdens de nazi-periode. Een door het bedrijfsleven en de overheid opgezet fonds keert per werknemer maximaal 15.000 mark (16.800 gulden) uit.

,,De vergoeding is om te lachen in vergelijking met de winsten die behaald werden over de ruggen van de tewerkgestelden'', stelden de demonstranten in een verklaring. De actievoerders maken deel uit van de organisatie No One Is Illegal, die voor het openstellen van grenzen en versoepeling van immigratiewetten is. De protestgroep heeft voor de hele week demonstraties in Frankfurt gepland.

Nadat de demonstranten het standbeeld van de beer en de stier bij het beursgebouw met roze verf bekladden, wisten 200 actievoerders de beursvloer te bereiken. Twintig van hen wierpen vanaf de balustrade pinda's naar de beurswerknemers. Daarmee wilden zij symboliseren dat de genoegdoening voor de tewerkgestelden in hun ogen `peanuts' was. Tijdens de acties is de handel niet stilgelegd.

Afgelopen zondag voerden de demonstranten actie op het vliegveld van Frankfurt. Een toegangsweg naar het vliegveld werd afgezet, en de website van vliegtuigmaatschappij Lufthansa werd platgelegd. De actievoerders protesteerden hiermee tegen de overeenkomst die Lufthansa met de Duitse overheid heeft gesloten over het per vliegtuig uitzetten van 10.000 asielzoekers per jaar.