Bestorming maakt eind aan buskaping

Russische commando's hebben gisteravond in Zuid-Rusland een 34-jarige Tsjetsjeense buskaper gedood. Ze brachten schokgranaten tot ontploffing. Toen de kaper keek wat er aan de hand was, schoot een scherpschutter hem door het hoofd.

Enkele passagiers kregen snijwonden toen ze in paniek uit de gebroken ramen van de bus klauterden.

De bus werd gisterochtend gekaapt tijdens de rit naar Stavropol, ten noorden van de grens met Tsjetsjenië. Vrachtwagens beletten hem na de kaping de doorgang naar het vliegveld van de stad Mineralnje Vody, waarna de bus dertien uur lang op een viaduct stond bij een temperatuur die opliep tot 38 graden. De kaper stond de passagiers toe ruiten te breken en adem te halen door de kieren van de gordijnen. Later liet hij twaalf mensen vrij en stond hij toe dat water en ijs werden aangevoerd. Ook mochten vrouwen en kinderen de benen strekken rond de bus.

De man eiste de vrijlating van vier Tsjetsjenen die in mei 1994 in dezelfde regio een schoolbus hadden gekaapt. Ook wenste hij zes kalasjnikovs met granaatwerpers, een vluchthelikopter en een radio om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Hij kreeg slechts een walkie-talkie om te onderhandelen. 's Middags brachten de autoriteiten twee van de vier gedetineerde kapers naar het vliegveld, naar eigen zeggen om de man rustig te houden.

De kaper is geïdentificeerd als de 34-jarige Soeltan Said-Idijev. Hij zou hebben gevochten in de Tsjetsjeense oorlog en was recentelijk bij Stavropol betrokken bij een achtervolging en schietpartij rond een gestolen Lada, waarvan de eigenaar was vermoord.

De buskaping lijkt een kopie van de buskapingen door Tsjetsjeense bendes in 1994 in het zuiden van Rusland. Die hausse maakte de geesten rijp voor een invasie in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië, dat zichzelf in 1991 onafhankelijk had verklaard. Indertijd gaven de autoriteiten de kapers meestal hun zin en trachtte men hen te overmeesteren wanneer ze zich uit de voeten maakten. Zo kregen de vier kapers wier vrijlating gisteren werd geëist vier tot tien miljoen dollar losgeld, wapens en een vluchthelikopter. Ze werden aangehouden toen ze de helikopter in Tsjetsjenië aan de grond zetten.

In Rusland vragen velen zich af of de kaping de opmaat is voor een golf aanslagen in verband met de herdenking van Operatie Jihad op 6 augustus. Op die dag in 1996 openden de rebellen een offensief in Grozny, waarmee Russische troepen in hun eigen legerkampen werden opgesloten. Dat offensief luidde de Russische aftocht uit Tsjetsjenië in. Vanochtend beschadigde een bom een brug bij Tsjerkessk, niet ver van de plaats van de buskaping.