Banken vrijuit in kartelprocedure

De Europese Commissie staakt kartelprocedures tegen banken in Nederland, Finland, Ierland, België en Portugal, die werden beschuldigd van afspraken over tarieven voor het wisselen van valuta's in de eurozone.

Reden van de stopzetting is dat de banken onafhankelijk van elkaar hebben besloten lagere tarieven te rekenen. De Europese Commissie erkent dat de banken laat in actie zijn gekomen, omdat de eurobiljetten en euromunten al op 1 januari 2002 in omloop komen. ,,Maar de consumenten zullen er toch nog geruime tijd van kunnen profiteren, inclusief het grootste deel van deze zomervakantie'', aldus de Commissie gisteren in een verklaring.

De Europese Commissie startte vorig jaar een kartelprocedure tegen banken in zeven landen. Onderzoeken naar banken in twee landen – Duitsland en Oostenrijk – worden nog voortgezet. Nationale groepen van banken hadden zich volgens Brussel aan `samenspanning' schuldig gemaakt. Zij handhaafden hun kosten voor het wisselen van geld uit de landen van de eurozone, ofschoon het koersrisico door de vaste koppeling bij de invoering van de euro op 1 januari 1999 nul was geworden.

Sinds april van dit jaar hebben meer dan vijftig banken besloten de tarieven voor het wisselen van geld in de eurozone belangrijk te verlagen om voortzetting van een kartelprocedure te voorkomen. Bij de Nederlandse banken ging het om SNS, ABN Amro, Fortis Bank (en haar grenswisselkantoor GWK), ING Bank en de Postbank. Nu zijn ook procedures tegen vijftien andere Nederlandse banken gestaakt. Op de lijst stond onder andere nog Rabobank. Al in 1999 deden ambtenaren van de Europese Commissie invallen bij banken en gelieerde organisaties. Brussel ligt nog in de clinch met de Europese banken over hoge tarieven voor grensoverschrijdende betalingen. Zij wil met een verordening, waarover lidstaten en Europarlement zich dit najaar uitspreken, lagere tarieven afdwingen.