Arts in Kosovo vast voor kinderhandel

Een vrouwelijke arts uit Nederland is maandag in Kosovo gearresteerd op verdenking van illegale handel in kinderen. Dat heeft de politieorganisatie van de Verenigde Naties, UNMIK, bekendgemaakt.

De vrouw, een medewerkster van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid, werd in Djakovica, in het westen van Kosovo, aangehouden met een baby van een paar maanden oud. De vrouw zou in eerste instantie hebben gezegd dat zij de natuurlijke moeder was. Volgens de politie wilde zij het kind zonder geldige papieren naar het buitenland meenemen.

,,Onze medewerkster heeft een kind uit handen genomen van een moeder die het vlak na de geboorte wilde afstaan, zonder daarvoor eerst de nodige procedures te doorlopen'', zegt algemeen directeur H. Kruijsen van Cordaid. De vrouw heeft volgens hem ,,ondoordacht'' gehandeld, ,,vanuit een emotionele opwelling''. Cordaid heeft samen met de familie van de vrouw een advocaat ingehuurd. Ook is de hulp van de ambassade in Skopje ingeroepen. ,,Wat voor actie wij verder kunnen ondernemen hangt af van de inhoud van de aanklacht'', aldus Cordaid.

De ontwikkelingsorganisatie wijst de beschuldiging dat de vrouw betrokken zou zijn bij illegale handel in kinderen van de hand. Volgens Cordaid werkt de arts al meer dan twee jaar in Kosovo als coördinator van een project voor noodhulp, bouw en repatriëring.