Zomerdienst NS blijft in weekends

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten het schrappen van treinritten uit het dienstrooster ook na de zomer door, in de weekends. NS verwacht dat de inzet van personeel en materieel een groot probleem blijft. Een aangepast spoorboekje moet uitkomst brengen. NS heeft dat vanmorgen bekendgemaakt.

Sinds twee weken heeft NS de vijfduizend dagelijkse treinritten met driehonderd verminderd. Vanaf 3 september gaan deze op werkdagen weer rijden. Maar op zaterdagen (420), zondagen (280) en feestdagen zullen per dag gemiddeld zo'n 350 ritten komen te vervallen, tot eind volgend jaar. Dat is de einddatum van het huidige spoorboekje. NS meldt daarbij dat ,,nadere aanpassingen niet uit te sluiten zijn'.

Volgens NS zullen reizigers door het opheffen van treinen onvermijdelijk hinder ondervinden, maar de spoorwegen verkiezen dit boven het onverwacht uitvallen van treinen. De dienstregeling moet door de maatregel betrouwbaarder worden, is de redenering van NS.

Later deze week zal het concern meer details over de aangepaste dienstregeling bekendmaken. Het voorstel voor de aanpassingen ligt nu bij de consumentenorganisaties. Voorzitter R. Schoonveld van de reizigersvereniging Rover zegt dat hij gisteren mondeling te horen heeft gekregen dat de treinen blijvend in de weekenden worden opgeheven. ,,We zijn een beetje teleurgesteld dat de zomerdienstregeling niet tot de zomer beperkt kan worden', zegt Schoonveld.

NS zal voornamelijk treinen opheffen rondom de grote steden, waar het tekort aan personeel het grootst is. In Amsterdam is het ziekteverzuim onder machinisten en conducteurs inmiddels opgelopen tot 26 procent. NS verzekert dat alle bestemmingen bereikbaar blijven, dat de treinen minstens twee keer per uur blijven rijden en ,,dat de reizigers adequaat geïnformeerd worden.'

Ook meldt NS vandaag in een persbericht in 2002 af te zien van prijsverhoging van de treinkaartjes. De kwaliteit van de dienstverlening is volgens NS ,,al geruime tijd minder dan hetgeen de treinreizigers mogen verwachten.' NS heeft hiertoe besloten op advies van de consumentenorganisaties, zoals Rover. Binnen enkele weken presenteert NS het gevraagde plan van aanpak bij verkeersminister T. Netelenbos.

gerectificeerd

Zomerdienst NS

In het bericht Zomerdienst NS blijft in weekends (in de krant van dinsdag 31 juli, pagina 1) wordt melding gemaakt van een ziekteverzuim onder Amsterdamse machinisten van 26 procent. Dat is onjuist. Het ziekteverzuim bedraagt 20,6 procent.