Weinig lijn op licht verliezend Beursplein 5

Na een goed begin van de handelsweek gisteren, daalde de Amsterdamse AEX-index vanochtend licht met 0,3 procent naar 542 punten. Er is weinig nieuws, klaagden beleggers en handelaren. Daarom bleven scherpe bewegingen uit.

De meeste hoofdfondsen stonden op minimale verliespercentages. De zes fondsen die vanochtend aan koerswaarde wonnen, waren in drie groepen onder te verdelen: technologiefondsen, uitgevers en financials.

De technologiefondsen ASML, Versatel en KPNQwest zetten daarmee de koersbeweging van gisteren door. Toen wonnen techfondsen wereldwijd in reactie op nieuws over British Telecom en Italiaanse telecomconcerns. Versatel boekte vanochtend 0,6 procent aan koerswinst. Het aandeel Versatel is nog maar 1,68 euro waard, waarmee schommelingen al snel scherp zijn. Vanochtend was dat dus niet het geval.

Producent van chipmachines ASML en branchegenoot in de Midkap ASMI wonnen beide. ASMI deed het echter aanzienlijk beter dan het hoofdfonds ASML. De Midkapper won 2 procent tot een koers van 25,10 euro.

De uitgevers Elsevier en VNU wonnen ook. Gisteren spraken analisten de hoop uit dat de Finse uitgever Sanoma het op het gebied van aankopen nu rustig aan gaat doen. Sanoma maakte twee weken geleden bekend de Nederlandse publiekstijdschriften van VNU over te nemen. De analisten zien deze overname als een goede zakelijke overeenkomst, zowel voor VNU als Sanoma.

Van de derde en laatste groep stijgers, de financials, won Aegon het meest. Het concern kon 1 procent aan koerswinst bijboeken, terwijl ook Fortis aan koerswaarde won.

Over de hele linie bekeken, kon het Damrak vanochtend maar moeilijk een vaste lijn ontdekken. Tegenover alle stijgende fondsen stonden ook branchegenoten die verloren. Bij de technologiefondsen was dat Getronics (min 1,1 procent), bij de uitgevers Wolters Kluwer (min 0,2 porcent) en bij de financials ABN Amro en ING.

Grootste verliezer van de hoofdfondsen was, zoals zo vaak de laatste maanden, UPC. Het kabelconcern won 3,6 procent op een koers van 1,34 euro. In maart vorig jaar was het aandeel nog meer dan 80 euro waard.

Met uitzondering van de beurs in Londen stonden alle grote Europese beurzen vanochtend op verlies. De Britse FTSE-index won licht. Dat was te danken aan de banken, die een offensief voerden om de koers omhoog te houden. Op het moment dat Halifax bekend maakte dat de winst in het eerste halfjaar vijf procent teruggelopen was, bracht de Bank of Scotland een positief bericht naar buiten om de aandacht af te leiden. Beide banken zijn in een fusieproces verwikkeld. Beleggers vreesden dat de fusie de resultaten van Halifax verder zal drukken. Het tegenoffensief had effect: beide bankfondsen stegen met 3,5 procent.

In New York sloten zowel de Dow-Jonesindex als de schermenbeurs Nasdaq bij een gebrek aan bedrijfsnieuws op verlies. General Electric, dat voor 5,3 miljard dollar in contanten de financiële dienstverlener Heller Financial wil kopen, zag zich daarvoor gestraft door de belegger. De koers daalde met 2,4 procent. Het aandeel van Heller zelf steeg daarentegen met maar liefst 47,6 procent. Het fonds Adobe werd afgestraft na een winstalarm van het softwareconcern.