Verdachte Sikhs zwijgen voor de rechter

Acht verdachten van mensensmokkel, die zich maandag voor de rechtbank in Amsterdam moesten verantwoorden, hielden hun mond of ontkenden elke betrokkenheid.

De verdachten zijn overwegend in Amsterdam wonende Indiase Sikhs, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opvang en het transport van illegale Aziaten (Afghanen, Pakistani, Indiërs). Daarbij zou gebruik zijn gemaakt van de Sikhtempel in Amsterdam. Volgens getuigen zaten daar soms wel tot zestig illegalen ondergedoken. Als er geen plaats meer was, weken zij uit naar een zustertempel in Den Haag. De organisatie, waartoe volgens justitie ook vijf bestuursleden van de Amsterdamse tempel behoorden, zou vanaf juli 1999 in totaal zo'n 630 mensen hebben gesmokkeld. Via Calais in Frankrijk reisden zij per veerboot naar het Britse Dover.

De rechtbank heeft in totaal zes dagen uitgetrokken voor het proces. Gisteren behandelde het college een reeks in Calais onderschepte transporten. Het scenario daarbij was telkens dat de organisatie de mensen eerst naar Amsterdam bracht, om ze van daaruit in geblindeerde, gehuurde bestelbusjes naar Calais te rijden.

De in april gearresteerde bestuursleden van de Sikhtempel in Amsterdam moeten zich in november voor de rechter verantwoorden. De rechtbank zet de zaak tegen de acht verdachten morgen voort.