Twee doden door meningokok

Een jongen en een meisje van 11 jaar uit Zevenbergen zijn afgelopen weekeind overleden aan bloedvergiftiging. Die werd veroorzaakt door de bacterie meningokok. Een tweede meisje is met dezelfde verschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in Breda. Haar toestand is intussen stabiel.

De meningokok is dezelfde bacterie die verantwoordelijk is voor nekkramp (hersenvliesontsteking). Beide vormen van meningokokkenziekte beginnen met dezelfde symptonen als griep. Bij bloedvergiftiging (sepsis) hebben de patienten geen last van een stijve nek, maar ze worden vooral suf. Volgens GGD-arts E. Lodder verloopt sepsis vaak sneller dan nekkramp en is de kans op overlijden groter. De GGD ziet nog geen duidelijk verband tussen de drie gevallen van meningokokkenziekte. De twee meisjes zijn wel nichtjes van elkaar, maar de jongen is geen bekende van hen. De gezinsleden van de drie kinderen zijn met antibiotica behandeld. De GGD heeft de huisartsen in Zevenbergen voorzien van extra informatiemateriaal over de ziekte en waarschuwt ouders alert te zijn op ziekteverschijnselen bij hun kinderen.