Tv-maker NCRV voor de rechter

NCRV-programmamaker Thom Verheul moet volgende week in Arnhem voor de rechter komen in verband met een aflevering van zijn vorig jaar uitgezonden serie `Verborgen moeders', over vrouwen die incestervaringen zouden hebben.

De vader van een van deze vrouwen, predikant G. Broere uit Elburg, eist met enkele familieleden dat Verheul rectificeert. Ook willen zij een schadevergoeding wegens smaad. Bovendien eist de familie een verbod op verdere verspreiding van het programma. Ook dochter Jacqueline, die in het programma optrad, is in deze zaak gedaagd.

De serie `Verborgen Moeders' werd vorige zomer door de NCRV uitgezonden. Jacqueline zei in aflevering één dat ze van haar vader zwanger raakte en dat hij haar twee keer dwong zich te laten aborteren. In de tweede aflevering vertelde een andere vrouw, Annemarie, over incest, vijf zwangerschappen en vier ritueel vermoorde baby's. In beide gevallen had Verheul geen wederhoor toegepast. ,,Bij incest gaat het om zoveel details, dan moest ik die familieleden alles voorleggen'', zei Verheul hierover destijds in deze krant. ,,Dan overval je die mensen.''

Ook de familie van de vrouw uit de andere aflevering is naar een advocaat gestapt – inmiddels onderzoekt het openbaar ministerie in Amsterdam of Verheul voor deze aflevering strafrechtelijk vervolgd kan worden. Daarover is nog geen beslissing genomen, zei een woordvoerder vanmorgen.