Rechtzaak tegen accountants van Barings in najaar

Het accountantskantoor Ernst & Young, de curator van de bank Barings, heeft de rechtszaak tegen de voormalige accountants van de de bank uitgesteld tot oktober.

Dit heeft Ernst & Young gisteren volgens verschillende Britse bronnen meegedeeld aan het High Court in Londen. De onderhandelingen tussen enerzijds Ersnt & Young en anderzijds Coopers & Lybrand en Deloitte & Touche over een schikking van de zaak is gisteren op het laatste moment op een mislukking uitgelopen. Coopers & Lybrand (sinds 1998 onderdeel van PricewaterhouseCoopers) was de accountant van Barings en van de Barings' dochter in Singapore in 1994. Deloitte & Touche was in 1993 de accountant van de Singaporese dochter.

De curator eist een miljard pond van Coopers & Lybrand en Deloitte & Touche, omdat de accountantskantoren nalatig zouden zijn geweest. Beide accountants verwerpen de beschuldiging van de curator, tevens hun concurrent-accountant.

De zaak gaat terug tot 1995 toen Barings, de oudste Britse bank, instortte door de onwettige praktijken van Nick Leeson in Singapore. Leeson had voor 830 miljoen pond zijn eigen bank oplichtte met ongedekte en ongeautoriseerde handel in derivaten. Leeson verdween voor vier jaar in de cel in Singapore, maar werd wegens kanker voortijdig vrijgelaten.

Deloitte liet gisteren weten dat zowel Coopers als curator Ernst & Young onverantwoordelijk geweest is door het hof te laten geloven dat zij dichtbij een regeling waren. Vorige maand vertelde de curator het hof dat hij met Coopers & Lybrand een voorlopige regeling had getroffen. Verwacht werd dat het hof eind deze maand de op zichzelf vertrouwelijke regeling zou goedkeuren. Dat is dus allemaal niet gebeurd. Met Deloitte & Touche zouden de besprekingen als gepland voortgang vinden. Ook deze zaak komt in oktober voor de rechter.

Barings kwam in 1995 voor het symbolische bedrag van één pond in handen van de Nederlandse bankverzekeraar ING. Maar ING slaagde er niet in van Barings weer een gezonde bank te maken. Vorig jaar verkocht ING het meeste van Barings aan ABN Amro. Over de affaire Barings is een film gemaakt, Rogue Trader geheten, met Ewan McGregor in de titelrol.