Rechter in Egypte pareert aanval op afvallige auteur

Een Egyptische rechter heeft gisteren een halt toegeroepen aan pogingen van moslim-fundamentalisten om de feministische schrijfster Nawal al-Saadawi als geloofsafvallige te brandmerken en haar te dwingen van haar echtgenoot te scheiden. In de islam kan een afvallige niet met een moslim zijn getrouwd. Egyptische intellectuelen en mensenrechtengroepen hadden zich grote zorgen over de zaak gemaakt.

Een advocaat die is gespecialiseerd in sensatiezaken, Nabih al-Wahsh, had de zaak tegen de 70-jarige Nawal al-Saadawi aangespannen. Maar de rechter van het familiehof in Kairo besliste gisteren dat alleen de procureur-generaal dit soort zaken aan de orde kan stellen en dat Wahsh daartoe niet bevoegd is.

De rechter baseerde zich op een in 1996 aangenomen wet die uitdrukkelijk was bedoeld om een wildgroei van dergelijke zaken – zoals die tegen de geleerde Abu Zeid, die nu in vrijwillige ballingschap in Nederland woont – in te dammen. De procureur-generaal had eerder dit jaar al een verzoek van Wahsh om Saadawi te vervolgen wegens belediging van de islam afgewezen. Hij stelde dat haar mening geen misdrijf is. Wahsh heeft aangekondigd in beroep te gaan, hoewel in dit soort zaken volgens de wet geen beroep mogelijk is.

Saadawi noemde de uitspraak gisteren ,,een overwinning voor de vrijheid van gedachte en van meningsuiting''. ,,Mijn echtgenoot en ik zijn van mening dat we deze beproeving hebben doorstaan door onze vastberadenheid en onze weigering om te wijken voor de mentaliteit van de Middeleeuwen.''

De zaak tegen Saadawi gaat terug op een vraaggesprek met haar dat op 6 maart werd gepubliceerd in het weekblad Al-Midan. Daarin zei ze volgens het blad dat de pelgrimstocht naar Mekka, een van de zuilen van de islam, een ,,overblijfsel van een heidense praktijk'' is en dat het islamitisch erfrecht, dat vrouwen slechts de helft toebedeelt van wat de man krijgt, moet worden afgeschaft.

Haar advocaten zeiden later dat deze uitspraken uit de context waren gehaald. Al-Midan heeft om die reden een proces wegens laster tegen haar aangespannen, dat 15 augustus begint.