Politie en OM A'dam 136 keer onderzocht

De politie en het openbaar ministerie in Amsterdam zijn de afgelopen vijf jaar 136 keer onderzocht op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie over strafzaken.

Dit schrijft minister Korthals (Justitie) in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Kuijper (PvdA). In 46 gevallen ging het om de verdenking dat informatie was toegespeeld aan criminelen, terwijl dat vier keer het geval leek bij de media. In één geval bleek een verdachte vooraf getipt te zijn over voorgenomen acties van de politie.

De onderzoeken naar de lekken werden uitgevoerd door het Bureau Interne Onderzoeken ofwel de Rijksrecherche. In slechts drie gevallen kwam het overigens tot een daadwerkelijke vervolging van functionarissen van de politie of het OM. Volgens Korthals bleek de verdenking in sommige gevallen niet gegrond, terwijl in andere de bewijsvoering niet sluitend viel te krijgen. In weer andere gevallen werd de betrokken functionaris ontslagen, waarna vervolging niet langer opportuun was.

Korthals wijst er overigens op dat de lekken niet altijd te wijten hoeven te zijn geweest aan medewerkers van de politie of het OM. Ook advocaten en medewerkers van de rechtbank beschikken over de dossiers van strafzaken.

De Amsterdamse commissaris J. van Riessen, de tweede man van de korpsleiding, toonde zich vanochtend niet onder de indruk van de cijfers. Volgens hem wordt er veel scherper dan vroeger opgelet op onregelmatigheden. Er heeft zich in dit opzicht volgens hem de laatste jaren al ,,een cultuuromslag'' voorgedaan bij de Amsterdamse politie, naar een `zakelijker' en `transparantere' manier van omgaan met criminelen. Ook Korthals onderstreept dat er bij politie veel meer dan vroeger wordt gehamerd op integriteit.