Kappen- en draaien op cd-rom

Voormalig profvoetballer Michel Mommertz (40) perfectioneerde de methode Wiel Coerver en legde oefenvormen voor jongeren vast op cd-rom. Met het miljoenenproject wil hij de jeugd basisvaardigheden bijbrengen.

De naam Michel Mommertz zegt de huidige voetbaljeugd niets. Mommertz speelde in de jaren tachtig bij clubs als Roda JC, Mitsubishi Hongkong, MVV en NEC alvorens hij al op 25-jarige leeftijd zijn carrière moest beeïndigen door een enkelblessure. Mommertz was een hardwerkende verdediger met een goede trap, maar een gebrekkige techniek.

Zijn mooiste moment beleefde Mommertz in 1984, toen hij in het Nijmeegse Goffertstadion zijn ploeg NEC in de achtste finale van het toernooi voor bekerwinnaars naar een 2-0 voorsprong tegen Barcelona schoot. De Spaanse ploeg won echter met 3-2 en schakelde NEC uit. Niet lang daarna werd Mommertz afgekeurd voor profvoetbal.

,,Een dramatische periode'', herinnert de Limburger zich. ,,Ik had geen geld en geen diploma's. Nooit gestudeerd, niets om op terug te vallen. Maar wel een vrouw en een kind. Uiteindelijk was Wiel Coerver mijn reddingsboei.'' Coerver, oud-trainer van Feyenoord en vriend van Mommertz' vader Sjef (hij werd in de jaren vijftig als speler nog landskampioen met Rapid JC) nam hem in 1985 mee naar Dubai. Daar gaf het duo zes jaar lang trainingen aan de voetbaljeugd, alvorens door een conflict een eind kwam aan hun samenwerking. Toch bleef Mommertz nog tot medio 2000 in Dubai, waar hij voor drie verschillende clubs werkte.

In het Arabische oliestaatje perfectioneerde de Limburger de Coerver-methode, beter bekend als `kappen en draaien'. ,,Coerver is een zeer goede coach die uitstekende trainingen heeft ontwikkeld. We begeleidden in onze beginjaren in Dubai een jeugdteam dat dankzij Coervers oefenstof drie keer op rij kampioen werd. Na drie, vier jaar hadden we al zes spelers aan het nationale team geleverd. Helaas is Coervers oefenstof niet functioneel. Het gevaar van al die technische trainingen is dat spelers hun tegenstander uit het oog verliezen. Het wordt kappen om het kappen, draaien om het draaien. Wat heb je aan een centrale verdediger die een dubbele schaar kan maken? Op die positie zijn andere kwaliteiten belangrijker. Spelers dachten onder Coerver niet altijd na bij wat ze deden. In het voetbal zijn slechts een paar bewegingen van belang voor iedere speler.''

Een voorbeeld. ,,In Dubai werkten we aan een beroemd geworden Coerver-video met jongens uit alle werelddelen. Vier spelertjes die oefeningen voordeden kwamen bij PSV terecht. Drie van die talenten konden alles met een bal, een was technisch gezien de minste. Hij was een linkervleugelaanvaller met één typische beweging: de bal snel langs de tegenstander waarna een afgemeten voorzet volgde. Als enige brak juist hij door. Zijn naam? Boudewijn Zenden.''

De laatste zes jaar ontwikkelde Mommertz zijn eigen oefenstof. Die werd, meer dan bij Coerver, toegespitst op verschillende leeftijdscategorieën en aangepast aan elk kwaliteitsniveau. ,,Omdat de computer steeds meer in zwang raakte bij jongeren, leek het me een goed idee om mijn oefenstof op cd-rom vast te leggen. Want ook de voetbaljeugd komt steeds minder buiten.''

Mommertz maakte genruik van een initiatief van oud-minister van Economische Zaken Wijers en voormalig Philips-topman Pieper. Wijers en Pieper richtten jaren geleden de overheidsinstantie Twinning op, bedoeld om ideeën van startende IT-ondernemers te stimuleren. Met de maximale toelage van twee miljoen gulden en zeven miljoen gulden van banken, overheidsbedrijven en een enkele privé-investeerder richtte Mommertz zijn eigen bedrijf op. Sports3D bestaat inmiddels anderhalf jaar en bracht al een eerste versie van Mommertz' oefenstof uit in de Verenigde Staten. In betrekkelijk korte tijd werde al 80.000 pakketten van drie cd-roms (totale prijs: 39 dollar) verkocht.

Voor de totstandkoming van de cd-roms moesten ingehuurde voetballers allerlei bewegingen doen die in een studio werden gefilmd. Infrarode camera's en andere technische hulpmiddelen werden gebruikt, waardoor op een cd-rom een beweging tot in detail en op elke gewenste snelheid kan worden opgeroepen. Via de cd-roms kan een spelertje zich achtereenvolgens basistechnieken aanleren en trainen op het passeren van tegenstanders en het samenspel met teamgenoten. In Nederland komt de eerste versie in februari 2002 uit. Prijs: tussen de tachtig en honderd gulden. Mommertz: ,,Voetballertjes hebben doorgaans Jan Modaal als vader. Dan moet je de prijs van zo'n pakket schappelijk houden.''

Mommertz noemt zichzelf een voetbalidealist. ,,Ik meen het als ik zeg dat ik de jeugd beter wil leren voetballen. Maar natuurlijk wil ik ook geld verdienen met mijn project. In Dubai heb ik niet slecht verdiend, maar financieel onafhankelijk ben ik nog lang niet. Coerver heeft het wat dat betreft beter gedaan, want van zijn bekendste videoband uit Dubai werden er honderdduizenden verkocht.''

Zover is Mommertz nog niet met zijn IT-project, al voerde hij inmiddels gesprekken met de KNVB en bondscoach Van Gaal, alsmede met Ajax-trainer Adriaanse. Ook werd Mommertz benaderd door twee Engelse clubs uit de Premier League. ,,Bij Manchester United werkt nu René Meulensteen, een andere trainer uit de school van Coerver. Adriaanse zegde al toe dat hij mijn stof graag zou willen gebruiken voor de jeugd van Ajax.''

De Nederlandse jeugdopleiding is niet slecht, meent Mommertz. En ook het Masterplan van de KNVB heeft zijn goedkeuring. ,,Al zet ik mijn vraagtekens bij de uitvoerders, de trainers. Kunnen zij alles voordoen aan de jeugd? Dat betwijfel ik. Elk land, elk werelddeel heeft zijn kwaliteiten. Amerikaanse spelertjes hebben de beste mentaliteit, in Zuid-Amerika zitten de échte toptalenten en West-Europa heeft de indrukwekkendste voetbalcultuur. Maar met de juiste training kan elk spelertje uit welk land dan ook beter leren voetballen.''