Hoog water in Warschau: `net oudejaarsavond'

Extreem hoge waterstanden in de Poolse rivier de Wisla blijven voor grote overlast zorgen. De dijken zijn door de aanhoudende waterdruk zwaar verzadigd geraakt en op tal van plaatsen sijpelt het water er doorheen.

san

De kop van de meer dan honderd kilometer lange vloedgolf heeft gisteravond de hoofdstad Warschau bereikt. Stranden en lage oevers met terrassen aan het water liepen onder. Ook moest een deel van de dierentuin die vlak bij de rivier ligt, worden ontruimd. Van echte overstromingen is in de hoofdstad tot nog toe echter geen sprake.

Maandagavond kwamen honderden inwoners van Warschau naar de kades om het hoog water spektakel met eigen ogen te aanschouwen. De Poolse media berichtten vanochtend van een `gezellige picknick aan het hoge water'. Een radioverslaggever meldde: ,,Het is net oudejaarsavond, alleen warmer''. Verwacht wordt dat het water ter hoogte van de hoofdstad vanaf morgenochtend weer zal zakken.

Tweehonderd kilometer zuidelijker hebben zich vannacht bij de stad Kamien nieuwe dijkdoorbraken voorgedaan. Het water staat daar al sinds zaterdag extreem hoog en de dijken zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zo zacht als boter geworden. Militairen zijn ingeschakeld bij pogingen het gat in de dijk te dichten. Er moesten vandaag opnieuw verschillende dorpen worden geëvacueerd. Het totale aantal evacués loopt nu tegen de twintigduizend. De watersnood in het stroomgebied van de Wisla is een gevolg van ongekend zware regenval de afgelopen weken. Sinds het weekeinde is het droog gebleven en op veel plaatsen daalt het water. De historische stad Kraków wordt sinds gisteren niet meer bedreigd. Wel bedreigd wordt een andere historische stad, Sandomierz, waar het water van de Wisla twee meter boven het kritieke niveau staat en waar de oude binnenstad serieus gevaar loopt. Drieduizend inwoners van Sandomierz zijn inmiddels geëvacueerd. In heel Polen zijn inmiddels hulpacties op gang gekomen. De inwoners van de ondergelopen dorpen zijn in de regel niet verzekerd. De watersnood is de ergste sinds 1977, toen 55 mensen omkwamen.

Binnen de Poolse regering is intussen ruzie uitgebroken over de omvang van de schade. Volgens een regeringsvertegenwoordiger bedraagt die op dit moment al anderhalf miljard gulden. Premier Jerzy Buzek die net vorige week van het parlement toestemming kreeg om het begrotingstekort te vergroten wat nodig was om andere gaten te dichten reageerde ongekend fel op de schatting. ,,Het heeft geen enkele zin om over dit soort schadeposten te spreken. Ik wil geen getallen noemen die later niet bevestigd kunnen worden.'' Polen gaat eind september naar de stembus. De Kiesbond Solidariteit (AWS) van de geplaagde Buzek staat een dramatische nederlaag te wachten.