Hirayama krijgt Magsaysayprijs

De Japanse schilder Ikuo Hirayama (71) heeft de Magsaysayprijs 2001 gekregen. De Japanner staat vooral bekend als meester van de 'nihonga'-schilderkunst, een stijl die van oudsher gekenmerkt wordt door het gebruik van natuurlijke materialen. Het leven van Boeddha en landschappen in China, India en het Midden-Oosten horen tot Hirayama's favoriete thema's.

Hogelijk gewaardeerd in eigen land was Hirayama als medebestuurder van het Japan Art Institute en als hoofd van de nihonga-afdeling van de Tokyo National University of Arts and Music. Ook in het buitenland bekleedde Hirayama posities als lid van het World Heritage Committee en als Unesco Goodwill ambassadeur.

De Magsaysayprijs, vernoemd naar een vroegere president van de Filippijnen Ramon Magsaysay en uitgereikt sinds de jaren vijftig, wordt vaak de Nobelprijs van Azië genoemd. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 50.000 dollar.

Naast beeldende kunsten kent de Magsaysay-prijs categorieën als literatuur en journalistiek, `buitengewone dienstverlening aan de regering' en een `speciale bijdrage ter verbetering van het wederzijds begrip tussen de naties'.