Geen degradatie voor Haarle na kort geding

De amateurvoetbalclub SV Haarle is door de KNVB ten onrechte teruggezet naar de vierde klasse van het zondagamateurvoetbal. Dit heeft de rechtbank in Utrecht in kort geding bepaald.

SV Haarle, een club uit Overijssel die uitkomt in de derde klasse B, weigerde in april tot tweemaal toe de uitwedstrijd tegen VV Heerde te spelen. Het veld van Heerde ligt in het gebied dat getroffen was door mond- en klauwzeer. SV Haarle vreesden dat spelers en begeleiders de besmettelijke ziekte zouden verspreiden.

Volgens de president van de Utrechtse rechtbank is terugzetting naar de vierde klasse een te zware maatregel. SV Haarle heeft volgens de rechtbank een weloverwogen beslissing genomen, gebaseerd op adviezen van het eigen gemeentebestuur, de Rijksdienst voor Vee en Vlees, de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie en de plaatselijke veearts.

De beslissing van de KNVB, genomen één dag nadat de wedstrijd had moeten worden gespeeld, is volgens de rechtbank niet redelijk. De voetbalbond had de club via de tuchtrechter ook een minder vergaande maatregel op kunnen leggen. De voetbalbond stelde zich eerder op het standpunt dat gedwongen degradatie de enige maatregel is die genomen kan worden als een club weigert te spelen. ,,Ik denk dat de KNVB de reglementen aan moet passen'', zei voorzitter Knobben van SV Haarle. Volgens een woordvoerder van de KNVB is dit vooralsnog niet aan de orde. ,,Dit ging om een zo uitzonderlijke situatie. Daar pas je niet snel de reglementen voor aan.''

De voetbalbond legt zich neer bij de uitspraak. Bij de competitie-indeling voor het seizoen 2001-2002 was al rekening gehouden met deze uitspraak.