GE biedt op moederbedrijf NMB-Heller

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) neemt voor 5,3 miljard dollar (13,4 miljard gulden) de eveneens Amerikaanse, financiële dienstverlener Heller Financial over.

Heller is samen met ING Groep eigenaar van de Nederlandse financiële instelling NMB-Heller. De koop moet nog goedgekeurd worden door de autoriteiten. Eerder dit jaar weigerde de Europese Commissie de aankoop van Honeywell door General Electric goed te keuren.

GE Capital, de financiële divisie van GE, betaalt per aandeel 53,75 dollar. Dat is vijftig procent per aandeel meer dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. De aankoopsom bedraagt twintig keer de winst die Heller Financial vorig jaar boekte. Volgens GE zal de nieuwe aanwinst ertoe bijdragen dat de winst per aandeel volgend jaar met minimaal tien procent stijgt.

GE Capital heeft overeenstemming over het bod bereikt met de Japanse Fuji Bank, onderdeel van Mizuko Bank. Fuji Bank bezit 52 procent van de aandelen van Heller Financial en 72 procent van het stemrecht.

NMB-Heller is voor de helft in handen van Heller, de andere helft is van ING Groep. Als de koop doorgaat, kan GE Capital alleen iets doen met NMB-Heller in samenspraak met ING.

NMB-Heller is een financiële instelling die sinds 1976 op de Nederlandse markt actief is. Het concern is vooral sterk in debiteurenfinanciering en risicodekking. De Nederlandse NMB-Heller Holding is eigenaar van Heller-vestigingen in 8 Europese landen. Het concern maakte vorig jaar met een omzet van 43,2 miljoen gulden 128.000 gulden winst.

Volgens algemeen directeur H. Groenen van NMB-Heller heeft Heller een ,,fantastische prijs'' bedongen. Wat de gevolgen van de voorgenomen aankoop zijn voor het Nederlandse concern, is nog onbekend. Het is mogelijk dat GE Capital ING uit gaat kopen. ,,Wij hebben altijd een goede verhouding gehad met ING, maar Nederland is maar een beperkt deel van onze activiteiten. De nieuwe speler GE bepaalt wat hij in deze belangrijk vindt.''

Een woordvoerder van ING Groep laat weten nog niets van GE Capital gehoord te hebben. ,,De gevolgen van deze aankoop, die overigens nog niet rond is, hangen af van de koers die GE wil gaan volgen. Totdat duidelijk is wat GE wil met Heller Financial, houden wij alle opties open.''