Deutsche Telekom fors in rode cijfers

Deutsche Telekom heeft in het eerste halfjaar 600 miljoen euro (1,3 miljard gulden) winst gemaakt op zijn gewone bedrijfsvoering. Maar worden de financiering van goodwill (overnamepremie), UMTS en de consolidatie van het overgenomen Amerikaanse telecombedrijf Voicestream meegeteld, dan resulteert een verlies van 400 miljoen euro. In het eerste kwartaal was het verlies met 358 miljoen euro bijna even groot als in het eerste halfjaar.

Dat heeft de voormalige Duitse staatsmonopolist vandaag in Bonn bekendgemaakt.T-Mobil, de mobiele-telecomdochter, gaat voorlopig niet naar de beurs. Dat zal op z'n vroegst volgend jaar gebeuren. Oorspronkelijk was de beursgang van het grootste mobiele-telecombedrijf in Duitsland voor de herfst van 2000 gepland. De Amerikaanse overnames kregen voorrang en bovendien is het beursklimaat niet gunstig, aldus Deutsche Telekom.

De omzet van Deutsche Telekom steeg in het eerste halfjaar met 18 procent tot 22,6 miljard euro. De nettoschuld van Deutsche Telekom is in het tweede kwartaal met 21 procent (zo'n 12 miljard euro) tot 68,8 miljard euro gestegen vergeleken met het eerste kwartaal. Dat kwam vooral door de overname van Voicestream vier weken terug die 8,3 miljard euro kostte. Deutsche Telekom rekent op een vermindering van de schuld de komende maanden door de verkoop van verdere belangen.

Wereldwijd zegt Deutsche Telekom nu 47,2 miljoen mobiele klanten te hebben en nog eens 9,2 miljoen internetklanten via zijn beursgenoteerde internetdochter T-Online (in 2000 6,3 miljoen). Bij de vaste telefonie in Duitsland groeide het aantal ISDN-aansluitingen met 26,1 procent, ruim een derde van zijn totale aantal vaste aansluitingen (55 miljoen – een groei van 3,8 procent vergeleken met een jaar geleden). De nog snellere DSL-aansluitingen voor internet groeiden met één miljoen.