Dans de tango met Versatel

Ook waarschuwen voor een eventuele waarschuwing, een nieuwe variant van telecombedrijf Versatel, is al voldoende voor klamme handen en rillende ruggen bij bang geworden geldschieters.

Bestuursvoorzitter Raj Raithathta verwacht zijn omzetdoelstelling voor het gehele jaar binnenkort aan te passen. Het bedrijf, dat zakelijke klanten in Duitsland, België en Nederland met glazvezelkabels verbindt, heeft last van de economische turbulentie. Prognoses voor de winst zijn er niet. Versatel heeft altijd verlies gemaakt.

Kredietbeoordelaar Moody's en een trits effectenbanken waren er gisteren als de kippen bij om hun aanbevelingen voor het Nederlandse beursfonds te temperen. Tegenvallende inkomsten vertalen zich in een langere periode van geld verbranden – Versatel joeg er in het laatste kwartaal weer 130 miljoen euro doorheen – waardoor een kapitaalinjectie eerder nodig is.

Op korte termijn zal de onderneming niet sneven. Een van de grootste bezittingen van Versatel is een kas met 1 miljard euro. Daarmee kan Versatel het naar verwachting tot 2003 uitzingen. Een positief eigen vermogen – een van de noteringseisen van de Amsterdamse effectenbeurs – is echter nauwelijks te handhaven. Met het huidige tempo van verliezen duikt het telecombedrijf rond oktober met zijn weerstandvermogen onder nul. De officiële notering is in gevaar, het strafbankje van de beurs dreigt.

Het zal de kredietverschaffers van Versatel niet veel deren. Zij maken zich juist zorgen over het vermogen van Versatel om op iets langere termijn aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Het Amerikaanse bureau Moody's schat die kans steeds lager in. De B3-rating heeft sinds gisteren een negatief vooruitzicht, het laagst mogelijke rapportcijfer binnen de B-categorie. Een volgende neerwaartse aanpassing zou Versatels leningen expliciet als armoedig papier bestempelen.

Met het aangepaste rapportcijfer kruipt Versatel naar dezelfde schuldenaarsstatus als Argentinië. Dat land worstelt met de aflossing van haar buitenlandse schulden. Argentinië heeft het vangnet van het Internationale Monetaire Fonds of de Wereldbank. Versatel zal nooit hulp van het IMF krijgen.

De markt is dan ook pessimistischer dan de Amerikaanse kredietbeoordelaar. Partijen die een 8-jarige Versatel-lening kopen, eisen inmiddels een jaarlijkse vergoeding van meer dan 40 procent. Argentijnse schulden met vergelijkbare looptijd gaan nog van de hand tegen bijna de helft van die vergoeding.

De markt leent liever geld aan de Argentijnen dan aan Versatel.