Bladeren

New York Review of Books

Sex, geld en macht, daar draait het om in de wereld, en niet om geld alleen. Dat is niet het evangelie volgens Freud maar de conclusie van de historicus Niall Ferguson. Oorlog, zo vat de New York Review of Books zijn werk samen, is een permanente status quo. Tussen 1495 en 1975 zijn de grootmachten 75 procent van de tijd betrokken geweest bij een oorlog. Een land dat oorlogen wil winnen moet volgens Ferguson flinke schulden hebben, een centrale bank, een strenge belastingdienst, en een goed functionerend parlement, zoals Engeland in de achttiende eeuw. Dan komt ook goed met de economie. En als de Britten in de vorige eeuw wat meer geld hadden besteed aan defensie, en wat minder aan welzijn, dan hadden ze twee wereldoorlogen kunnen vermijden. Geld is dus niet belangrijk, maar een brutaal mens heeft wel de halve wereld.

Die Woche

Geld is zo onbelangrijk dat er op de beurzen wereldwijd vier biljoen dollar in rook is opgegaan sinds begin vorig jaar. Dat is, rekent Die Woche voor, een kwart van het totaal aan beurswaarde. En het bestuur van de Duitse Beurs, stond er bij en keek er naar. Ja, schampert het blad, nu het kalf verdronken is dempt men de put door met veel rumoer de regulering aan te scherpen. Zo kunnen oprichters van bedrijven die hun aandeel te snel na de beursgang verkopen een boete krijgen van maximaal 100.000 euro. Een lachertje, meent het blad, als je denkt aan de vele miljoenen die de oprichter van EM.TV, Thomas Haffa, in zijn zak heeft gestoken. De Duitsers geloven niet meer in de aandelenhandel. Uit een onderzoek van Die Woche blijkt dat nog maar zes procent van de Duitsers er vertrouwen in heeft. Meer dan de helft van de respondenten zei helemaal geen vertrouwen meer te hebben. En 59 procent van de ondervraagden wil dat de zelfregulering door het beursbestuur plaats maakt voor wetgeving en controle.

Börse on Line

Als beleggers in het vervolg een bittere nasmaak willen voorkomen kunnen ze hun geld misschien beter steken in de Italiaanse cocktail met het bittertje in de afdronk. Campari heeft 49 procent van de aandelen naar de beurs gebracht, en heeft honderd miljoen euro in kas. Volgens Börse on Line zal het verloop van de koers vooral afhangen van de acquisities die Campari in de pijplijn heeft. Concurrent Martini&Rossi komt niet in aanmerking. Maar Grand Marnier of Cointreau maken een goede kans om Italiaans te worden.

Foreign Affairs

Cherchez la Femme mag dan een goede leidraad zijn bij de verklaring van menselijk gedrag, maar wie misdaden wil oplossen kan beter het spoor van het geld volgen. Tenslotte is Al Capone nooit veroordeeld wegens moord maar wel voor belastingontduiking. Foreign Affairs gebruikt dit voorbeeld om aan te tonen dat goede wet- en regelwetgeving van het bankwezen nodig is om financiële misstanden op te sporen.

Schurkenbanken gedijen bij globalisering. De ontwikkelingslanden verliezen volgens schattingen van het IMF per jaar vijftig miljard dollar door belastingontduiking. Maar ook een hoog ontwikkeld land als de VS loopt per jaar 70 miljard dollar belasting mis door individuen die hun geld stiekem in het buitenland deponeren. Het blad denkt dat de regering Bush zich weinig gelegen laat liggen aan de internationale samenwerking op dit terrein, uit vrees voor ,,een mondiaal belastingbeleid''.

EuroBusiness

Aan de Italianen zal het niet liggen. In EuroBusiness legt de socioloog Franco Ferrarotti uit hoe de Italianen beleid maken: ,,Als het verlenen van een gunst goed werkt is het geen misdrijf meer maar een vorm van kunst.''

The Economist

Toen Bush Paul O'Neill benoemde tot minister van Financiën prees hij diens ,,vaste hand''. Maar zes maanden later valt de minister meer op ,,door zijn losse tong dan zijn vaste hand'', constateert The Economist. Het schijnt, schrijft het blad, dat O'Neill goed ligt bij Bush, omdat deze persoonlijke charme belangrijker vindt dan publiek imago. Maar na twee ministers van Financiën wier ,,hersencapaciteit zelfs niet door hun vijanden werd betwijfeld, is het optreden van O'Neill toch een tikje shockerend''.

Red Herring

Alternatieve energie belooft de nieuwe beurs-bubbel te worden. Want de bedrijven in kwestie leveren weinig op maar trekken veel investeerders. Red Herring, erkend voorvechter van e-business, schrijft verongelijkt dat de aandelenkoersen in de sector alternatieve energie 60 procent stegen in dezelfde periode dat de technologiefondsen 15 procent zakten. De hoeveelheid durfkapitaal in de sector steeg van 517 miljoen dollar in 1996 tot 1,2 miljard in 2000. En volgen de LexisNexis media database verdrievoudigde het aantal artikelen de afgelopen vier jaar. Het blad weet het zeker. De sector groene energie is zwaar overgewaardeerd. Het blad vergelijkt de situatie met de vroege fase van de Internetkoorts: veel opwinding en weinig kennis van zaken.