Bende in Cali laat Nederlander na tien maanden vrij

Een Colombiaanse gewapende groepering heeft gisteren na een ontvoering die bijna tien maanden heeft geduurd de 39-jarige Nederlander Kees D. vrijgelaten.

De ontvoeringszaak, die op 14 oktober vorig jaar in Cali begon, heeft volgens de Colombiaanse politie te maken met een belangrijk drugsgeschil tussen Colombiaanse en Nederlandse handelaren in verdovende middelen. Kees (Cornelis) D. fungeerde volgens de Colombiaanse politie vermoedelijk als ,,tussenpersoon'' voor de drugshandel tussen beide landen.

Voor de vrijlating van de Nederlander was een losgeld van vijf miljoen dollar geëist.

Volgens informatie van de Colombiaanse Nationale Politie is de Nederlander vorig jaar door twee gewapende mannen gekidnapt uit een hotel in Cali in Colombia en afgevoerd in een rode Renault. De politie gaat ervan uit dat de ontvoering het werk is van de linkse Colombiaanse guerilla-organisatie FARC, die in dit gebied samenwerkt met zogenoemge drugsbaronnen.

De ontvoering is door de Nederlandse ambassade in Bogotá en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag lange tijd geheim gehouden vanwege de uiterst precaire onderhandelingen met de verschillende partijen. De Nederlandse drugs-liaison-agenten die verbonden zijn aan de ambassade in Colombia moesten in feite bemiddelen tussen twee criminele organisaties. De vermoedelijke Nederlandse afnemers van de cocaïne moesten het losgeld verstrekken aan de Colombiaanse drugsleveranciers.

Een woordvoerster van Buitenlandse zaken in Den Haag bevestigt de afloop van de ontvoeringszaak. Kees D. is gisteren door de lokale autoriteiten in Cali overgedragen aan Nederlands ambassadepersoneel. Het departement zegt niets te kunnen vertellen over de uitbetaling van het gevraagde losgeld en ook niets over de vraag of de vrijgelaten man nog eventueel wordt vervolgd.

Ontvoering is een in het cocaïnemilieu veel gebruikt incassomiddel.

De afloop is niet altijd even succesvol voor de ontvoerde personen. In het recente onderzoek naar de cocaïnehandel van de zogeheten groei-informant van een interregionaal politieteam, Kris J., bleek dat een van zijn Nederlandse partners, Mario van K., in 1999 op gruwelijke wijze in Colombia is vermoord na een drugsgeschil.

Vorige maand kwamen twee Nederlandse kikkeronderzoekers vrij die twaalf dagen gevangen waren gehouden door rebellen van de groepering ELN. Begin deze maand liet de FARC 62 agenten en militairen vrij na jarenlange gijzeling. De vrijlating was het gevolg van een akkoord dat FARC en de Colombiaanse regering vorige maand hebben gesloten.