Internationaal

LONDEN

Beleggers zijn op vakantie, en dat merken ook de grote Europese beurzen. Omzetten zijn laag, en reacties lauw. In Londen sprongen twee ontwikkelingen er vanochtend uit. Telecomfondsen konden zich verheugen in opnieuw aangewakkerde belangstelling, en farmaceutische bedrijven begonnen de handelsweek zwakker. Over het algemeen bleven zowel handelaren, analisten als beleggers aan de voorzichtige kant over de stroom bedrijfsberichten die deze weken de weg naar de openbaarheid zoekt. Het aandeel British Telecom won 1,4 procent aan waarde nadat berichten in de Britse pers op zondag schreven over de afwijzing van een bod door het concern. De banken wilden het aansluitnet, de laatste `kilometer' tussen wijkcentrale en voordeur, van British Telecom overnemen. BT wees het bod af. Na verliezen van 7 procent voor het weekeinde, won telecomconcern Vodafone vanochtend weer wat hoogte terug. De FTSE-index stond rond het middaguur met een winst van 0,7 procent op 5.441 punten.

FRANKFURT

In Duitsland won producent van vrachtwagens MAN nadat de Duitse pers berichten had verspreid over het concern. MAN zou meer banen gaan schrappen dan was gepland. Het aandeel steeg daarmee 1,5 procent. Handelaren en beleggers grepen op deze rustige ochtend ieder klein nieuwtje aan om ergens in te handelen. De HypoVereinsbank verloor aan waarde. De bank maakte bekend de gesprekken over de verkoop van bedrijfsonderdeel WestHyp aan WGZ-Bank afgebroken te hebben. Beide partijen konden het niet eens worden over de verkoop, en HypoVereinsbank gaat WestHyp verder integreren binnen het concern. Beleggers konden dit bericht niet erg waarderen, het aandeel daalde met 0,6 procent. De DAX-index won met 1 procent tot 5.812 punten.

PARIJS

Op de Franse beurs werkte de vorige week aangekondigde verkoop van KPN's automatiseringbedrijf aan Atos Origin door. Frankrijks op één na grootste automatiseerder Atos Origin won 3,8 procent. Het concern denkt met deze aankoop concurrenten Getronics en Cap Gemini bij te blijven. Dat laatste concern won vanochtend ook flink aan beurswaarde. De koers van het fonds steeg met 3,7 procent, nadat het concern een winststijging bekend maakte. De CAC-index won met 1,4 procent to 5.040 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week met verlies begonnen. De Nikkei-index daalde met 1,9 procent tot 11.579 punten. De regeringscoalitie won vanochtend, zoals was verwacht, bij verkiezingen voor de Senaat de meerderheid. Premier Koizumi liet bij die gelegenheid weten concrete maatregelen te nemen om de economie en de politiek in zijn land te hervormen. De beleggers willen weten wat hij van plan is, maar zijn vooralsnog afwachtend.