Dode en gewonden bij geweld in Belfast

Bij rellen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is vannacht een protestantse man doodgeschoten; diens katholieke vriend raakte gewond aan zijn enkel. De twee stonden met een groepje vrienden op straat, toen er vanuit een voorbijrijdende auto op hen werd geschoten. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. De beschieting vond plaats in een buitenwijk van Belfast, waar zowel protestanten als katholieken wonen. Ook elders in de stad braken dit weekeinde gewelddadigheden uit, waarbij werd geschoten en benzinebommen werden gegooid. Er vielen verscheidene gewonden, onder wie drie agenten.

Volgens Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger IRA, is de aanslag van vannacht het werk van de Ulster Defense Association (UDA), een militante protestantse beweging. Sinn Féin-leider Gerry Adams sprak van ,,een geheel geplande poging om de republikeinen terug de oorlog in te zuigen''. De politie onderzoekt de aanslag.

Eerder dit weekeinde zou de Ierse politie vier vermeende leden van de Real IRA, een afsplitsing van de IRA, hebben gearresteerd. Onder hen zouden zich twee leiders bevinden van deze terreurgroep, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een serie aanslagen in Noord-Ierland en Groot-Brittannië.

De Britse premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern zouden deze week een nieuw vredesvoorstel voor de Noord-Ierse kwestie doen. Maar protestantenleider David Trimble zei gisteren voor de BBC-radio dat ,,het goed mogelijk is'' dat het voorstel langer op zich laat wachten als de IRA de komende dagen geen concessies doet. Het vredeproces in Noord-Ierland verkeert al weken in een impasse. Trimble trad begin deze maand af als Noord-Iers premier, omdat de IRA weigerde zijn wapens in te leveren.