KPN beurt opnieuw na verkoop IT

KPN verkoopt aan IT-onderneming Atos Origin haar automatiseringsbedrijf. De verkoop levert het telecomconcern 163 miljoen euro (359 miljoen gulden) in contanten op.

Door de transactie gaan in Nederland ruim 1.000 werknemers over van het telecombedrijf naar de Frans-Nederlandse automatiseerder. Atos Origin claimt door de overname marktleider in Nederland te zijn op de markt voor het uitbesteden van automatisering.

De verkoop van het automatiseringsbedrijf van KPN, gevestigd op 11 lokaties in zeven Nederlandse steden, past in het programma van desinvesteringen van het telecombedrijf om de torenhoge schuld van het bedrijf te verminderen. KPN is nu in hoog tempo kapitaal aan het ophalen.

Gisteren nog deed het telecomconcern een belang van de hand in de Hongaarse mobiele aanbieder Pannon GSM voor 1,3 miljard gulden. Verder zijn onlangs deelnemingen verkocht in de Ierse bedrijven Eircom (vaste telefonie) en Eircell (mobiel), zijn enkele kantoorpanden vervreemd, de verhuuractiviteiten van telecomapparatuur afgestoten en zijn de beldiensten verkocht aan het beursgenoteerde belcentrabedrijf SNT. Totaal heeft KPN nu voor ruim 2,2 miljard euro (bijna 5 miljard gulden) aan activiteiten de deur uitgedaan.

Atos Origin, vorig jaar ontstaan uit een fusie van Philips-dochter Origin met de Franse automatiseerder Atos, is met KPN in onderhandeling om nog twee afdelingen van KPN over te nemen. Het gaat om de bedrijfsonderdelen software-ontwikkeling en werkplekautomatisering. Tezamen werken bij deze afdelingen 1.500 mensen. Raad van bestuurslid W. Kieboom van Atos Origin verwacht binnen enkele maanden de aankoop van deze activiteiten af te ronden. Kieboom weigert zich uit te spreken over het bedrag dat met deze transactie is gemoeid.

De transactie tussen KPN en Atos Origin is niet de eerste tussen beide bedrijven. Ruim een week geleden verkochten zowel KPN als Atos Origin in een complexe deal hun beldienstbedrijven aan SNT. Dat leverde KPN 178 miljoen euro aan aandelen SNT op. Het telecombedrijf moet deze stukken echter een jaar vasthouden.

Bij Atos Origin, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam, werken wereldwijd 27.000 mensen. In Nederland, inclusief de overname, heeft de automatiseerder nu 7.700 werknemers in dienst. Naar verluidt zijn ook Getronics, EDS en IBM in de race geweest om het automatiseringsbedrijf van KPN over te nemen.