KPN verkoopt mobiel belbedrijf

KPN verkoopt haar belang in de Hongaarse mobiele aanbieder Pannon GSM aan de Noorse branchegenoot Telenor. Het levert het Nederlandse telecombedrijf 603 miljoen euro (ruim 1,3 miljard gulden) contant geld op.

Het is de vijfde verkoop op rij om de schuldenlast van KPN te verminderen. Tot dusver heeft het bedrijf voor iets meer dan 2 miljard euro aan activiteiten verkocht, zowel in het binnen- als buitenland.

De transactie zal de schuld van het Nederlandse telecombedrijf volgens KPN met 715 miljoen euro verminderen. Dit bedrag is opgebouwd uit het ontvangen bedrag in contanten en de eliminatie van een KPN-schuld van 112 miljoen euro in Pannon. Op de Amsterdamse beurs klom het aandeel vanochtend met ruim 4,5 procent naar boven de 5 euro.

KPN was in 1993 één van de oprichters van Pannon, samen met het Finse Sonera en Tele Denmark. Ook deze partijen verkopen hun belang aan Telenor. De Noren betalen in totaal 1,35 miljard euro voor het Hongaarse bedrijf. KPN was met een belang van bijna 45 procent de grootste aandeelhouder in Pannon.

Het opzetten van het Hongaarse mobiele bedrijf maakte tot voor kort deel uit van de strategie van KPN om in Oost-Europa een tweede thuismarkt te creëren. Naast Hongarije werden activiteiten opgezet in Tsjechië en Oekraïne. Ook werd gekeken naar het opzetten of overnemen van ondernemingen in landen als Bulgarije en Polen. Onlangs is met de Tsjechische autoriteiten overeenstemming bereikt over de verkoop van het KPN-belang in Cesky Telecom.

Uiteindelijk wil KPN voor 5 miljard euro ophalen door bedrijven en deelnemingen te verkopen. De lijst van potentiële kandidaten telt naar schatting 25 namen. Voor de verkoop van het belang in het Ierse Eircom heeft het Nederlandse bedrijf echter nog geen contanten ontvangen. Onlangs is na een principe-akkoord over de verkoop opnieuw een bieder opgestaan. Dit bod, dat circa 100 miljoen euro hoger ligt, wordt momenteel bestudeerd.